I Naturen, Matdebatt, Vegetariskt

Mer grönsaker åt kidsen

Vegetarisk måndag o grönskasdag!

Hur får man egentligen barnen att äta grönsaker? Det är en fråga som jag ofta får när jag är ute och pratar mat.

För det första är alla barn olika och bara för att en grej fungerar på ett barn så är det ingen garanti för att det ska fungera på ett annat. Dessutom gäller det att föräldrarna, barnomsorgen och skolan har rätt i ställning till dessa gröna ting. Innan vår son började förskolan åt han grönsaker som bara den och många pedagoger blev så förvånad att han åt alla grönsaker som serverades (!). Något jag kan tycka är märkligt men det var tydligen väldigt ovanligt. Efter något år så märkte vi att han började putta bort grönsaker på tallriken och säga att han inte tyckte om dem. Något som pappan sett ett annat barn säga och göra en gång när han skulle hämta sonen på barnomsorgen. Suck, tänkte vi men självklart påverkas barn av andra barn så nu har vi fått börja om och introducera grönsakerna igen. Sakta men säkert börjar grönsakerna åter träda in i hans liv igen. Här är några tips på hur vi återinfört dem:

  1. Skär upp de olika grönsakerna i stavar eller slantar (istället för att blanda i en sallad) och lägg separat på en tallrik så barnet kan plocka ut och välja själv.
  2. Ha alltid något typ av ”grönt” till maten även om rätten är helt vegetarisk så att det blir en vana att ta sallad till.
  3. Blanda ner spenat och annat grönt i smoothies som du gör. Då mals grönsakerna ner och blir en del av smoothien utan att synas.

Det var tre tips på hur vi gör. Kom ihåg att alla barn är olika och att det kan ta tid. Det viktigaste är att du som förälder har en positiv i ställning till grönsaker och varför skulle du inte ha det? De är ju superduperbra!

Lycka till o har du fler bra tips på hur man kan få kidsen att äta grönsaker så tipsa mig gärna!

image

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *