Tags

,

Det är så tråkigt men oundvikligt att inte nämna när man har en blogg som handlar om naturlig mat. Jag tänker så klart på det stora köttfusket som uppdagades igår. Det verkar vara två olika gotländska företag som står bakom detta fusk. Enligt Stockholm stads livsmedelskontroll har det ena företaget blandat ut svenskt kött med utländskt kött som de köpt av det andra företaget. Sedan har de marknadsfört och sålt köttet som svenskt kravmärkt!

Jag blir så arg av detta! Inte enbart på grund av att jag som konsument blir lurad utan även för att det är ett hårt slag mot våra svenska bönder. De kämpar redan idag mot en ohållbar konkurrens där priset får styra helt på bekostnad av djurens välmående och antibiotikaanvändningens fördel. Något som i slutändan påverkar oss människor mycket negativt.

Arg och trött på skandaler som denna försöker jag samla mig och fundera vad vi som konsumenter kan göra för att motverka detta fusk. Som vanligt mynnar det ut i att köpa närproducerat kött i så hög utsträckning som möjligt. Där du kan ha hyfsad koll på produktionen. I övrigt så får vi faktiskt vara glada att dessa kontroller görs och fortsätta stötta dem som säljer svenskt kravkött. För att själv sammanfatta vad en kontrollant sa: De allra flesta producenterna sköter sig exemplariskt, sen finns det alltid rötägg.

Det handlar om stora vinster dessa både företag har gjort under lång tid och jag hoppas verkligen att de portas från livsmedelsindustrin för gott!