Tags

, , , , ,

Jordärtskockssoppa.

En del (de flesta tror jag) blir glada när de hör detta ord och en del gillar inte denna delikatess. När jag har pratat med olika personer kring denna soppa så känns det som det finns en klar skiljelinje mellan dem som gillar och de som inte gillar den. För mig är jordärtskockor något väldigt lyxigt och gott. Denna gång fick vi jordärtskockorna men jag hoppas genom att citat: ”stoppa ner några i jorden så blir du aldrig av med dem” kunna lyckas producera detta själv framöver.

Här kommer ett gott recept på jordärtskockssoppa som är en riktig klassisk höstsoppa.

Jordärtskockssoppa 4 per

  • ca 500 gram jordärtskockor
  • 2 st potatisar
  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • grönkål
  • pumpakärnor
  • crème fraîche
  • salt
  • peppar

Gör så här:

  1. Skölj av och skala jordärtskockockorna och potatisen och skär dem i bitar
  2. Hacka löken och fräs i smör i en kastrull
  3. Tillsätt sedan jordärtskocksbitarna och potatisen
  4. Häll över buljongen och vinet och låt det koka ihop i ca 12 min
  5. Mixa ihop soppan och späd med grädde. Smaka av med salt och peppar och låt det koka upp igen i någon minut.

Servera med färsk hackad grönkål, pumpakärnor, crème fraîche, några droppar olivolja och ett nybakat No need bröd som här på bilden nedan:

Lycka till!