Crêpes är en mycket tacksam och bra rätt att göra av överblivna pannkakor. Fyllningen du lägger i gör att du kan skapa en förrätt, huvudrätt eller en dessert helt beroende på tillfälle och humör.
I måndags gjorde jag klassiska matcrêpes med en fyllning på champinjoner och rivna morötter bland annat. Det blev väldigt gott så här kommer receptet:
Champinjon- och morotscrêpes 4 pers
5-6 färdigstekta pannkakor (gärna gjorda på en del vetekli samt gramham för att få dem lite grövre och mätta längre)
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
7-8 färska champinjoner
3-5 morötter, skalade och rivna
3-4 soltorkade tomater
Ca 1 dl mjölk samt 1 dl grädde
Knapp en matsked maizenaredning (maizenamjöl)
Philadelphiaost
1-2 dl riven ost
Örtkryddor samt salt och peppar
Gör så här:
Hacka och skala löken i mindre bitar
Stek upp den i en gjutjärnsgryta eller större stekpanna
Lägg i de sköljda och delade champinjonerna samt de rivna morötterna plus de soltorkade tomaterna
Stek tills allt mjuknat och fått lite färg
Häll i mjölken och grädden samt kryddorna och maizenamjölet
Låt stå och puttra på låg värme i ca tio minuter
Tag fram pannkakorna och lägg dem på en skärbräda
Bred på ett lager philadelphiaost på pannkakorna och lägg sedan champinjon- och morotsfyllningen på halva pannkakan.
Rulla ihop pannkakan lägg i en ugnsfastform och toppa med den rivna osten.
In mitt i ugnen på ca 200 grader i 15-20 min.
Tag ut, låt svalna och servera med en grönkålssallad.
Middagen är serverad!