DenNaturligaMaten, Mat och Hälsa, Mat och miljö

Nystart i januari occh 20 dagar utan socker

Nytt År & Nya Möjligheter- eller?

Hoppas ni alla haft fina Jul- & Nyårsdagar. Själv passade vi på att bli brakförkylda den första veckan vi var lediga och över julen men det blev en fin jul ändå. En annorlunda utejul med många fina promenader i naturen och många måltider utomhus och i vårt uthus ”Eftertänksamheten”. En jul jag kommer ha med dig som fin och speciell en lång tid framöver. Att äta utomhus är ju något av det bästa jag vet.

Över nyår var vi friska och den firades i Småland med fina vänner!

Jag vet inte varför jag just detta år inte är riktigt lika taggad för ett nytt år som jag brukar vara. Kanske är det för världsläget är så skakigt och tungt på många platser runt om, kanske är det för att det känns som vi går åt fel håll med beslut och lagar i så många länder och kanske för att det känns som att svårare tider är att vänta. Oavsett så är det viktigt att inte lägga all börda på sina axlar i detta läge, jag tror att ni är fler där ute som känner och upplever samma känsla idag. Det finns småsaker man kan göra mot sig själv och andra för att må bättre som att le mot någon du möter, göra en vänlig handling, skratta åt en sketch du just sett på TV eller laga en riktigt god måltid till någon du tycker om. Helt enkelt göra det som får just dig att må bra. Det sistnämnda ligger mig varmt om hjärtat. Laga mat gärna på naturliga råvaror runt knuten och från producenter i närheten. Är det något jag ska fokusera ännu mer på i år så är det att fortsätta laga mat från grunden och lära ut detta, spela, sjunga, vara ute i naturen och umgås med familj och vänner som får mig att må bra. Fundera på vad just du mår bra av, det brukar vara en bra tankeställare så här i början av ett nytt år. Är vi fler som mår bra så finns det större möjlighet att världen blir bättre. Slut på dagens ack så viktiga filosofstund.

En annan sak som jag vet får mig och många fler att må bra i dagsläget är att dra ner på mängden socker i vardagen. Julen är verkligen en maxad tid med sötsaker och jag tycker att det kan få vara så just denna tid MEN sedan gäller det att zooma ut och försöka dra ner på det. För att göra det enklare i år har vi här hemma bestämt att inte äta raffinerat socker under 20 dagar. Vi började det 3:de januari och håller på fram till den 23:de jan. Är du med?

Jag har redan märkt saker som jag fått tacka nej till på grund av detta och hittat nya nyttigare recept. I helgen gjorde jag en kladdkaka på dadlar, grönkål (!), valnötter och kokosfett mm. Receptet kommer längre fram. Gröna smoothies har Kim börjat tillreda här hemma också så vi ser till att få i oss mycket nyttigheter mot virus som det nu finns mycket av. Se bild på frukosten nedan.

Välkommen 2025! Det är faktiskt så att du kommer med ett helt nytt år fullt av nya möjligheter.

Välkommen att fortsätta följa mig i mina projekt kring naturlig mat under året för er som känner för det och Gott Nytt År på er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *