Det här är matlagningssäsongens högtid.
Det bakas saffransbullar, pepparkakor, rullas köttbullar och läggs in sill på alla håll och kanter. I allt detta härliga så glömmer man ibland att det också är gott att äta vanlig kvällsmat med familjen i december. Ekvationen kring förberedelse med julmat, julkortsskrivning, pynta hemmet, hämta gran och förbereda någon klapp till familjen och samtidigt fixa fina goda och näringsriktiga måltider i decemberbruset är i princip olösbar. Men vet du vad? Det finns en lösning!
Den stavas: ”Enkel mat i december”. Till detta ska du addera ”lägg bort skuldkänslor”. Här hemma blir det utan tvekan mycket fil, macka och yoghurt på kvällarna i denna månad. Ibland klämmer vi in någon specialrätt som barnen önskat (igår blev det stekt torsk :)) men annars gör vi gröt (här om dagen gjorde vi risgrynsgröt eller tomtegröt som barnen säger), tomatsoppa eller varma mackor bland annat. Rätter som är enkla och går snabbt att förbereda.
En annan favorit som är återkommande i detta hem är omeletten. Vi som är självförsörjande på ägg har lyxen att snabbt kunna svänga ihop en äggröra eller omelett från gårdens ägg. Till den adderar vi sedan grönkål eller svartkål från landet och någon bit korv och andra strösaker vi har kvar i kylen. Det är så enkelt också. Addera ost i smeten eller ovanpå så är du i hamn. Dessutom är den utmärkt att servera med diverse tillbehör så som picklad rödlök tillexempel. De två recepten får du nu här.
Håll till godo och ta det lugnt i julköket som lucköppnaren på SVT:s Julkalender säger:)
Enkel omelett 4 pers
5-6 ägg
6 msk vatten eller mjölk (för en mer krämig omelett)
1/2-1 dl riven stark ost
Broccoli, korv eller andra strösaker du har i kylen
En nypa salt och andra valfria kryddor så som timjan, oregano, chilliflakes mm.
Olja eller smör till stekpannan
Gör så här:
- Knäck äggen i en skål
- Blanda i vattnet eller mjölken
- Vispa ihop till en jämn smet
- Tillsätt kryddorna och stek på låg värme i stekpannan i ca 5-10 minuter tills omeletten stelnat. Toppa med strösakerna.
- Servera direkt!
Picklad rödlök
Gör du på en klassisk 1-2-3 lag
Ingredienser
3 rödlökar
1 dl ättika (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
Gör så här:
1.Skala löken i tunna skivor2.
2.Koka upp lagen ättika, socker och vatten på sprisen
3. Låt den svalna
4. Lägg rödlöken i en ren glasburk
5. Häll över lagen och ställ in i kylen (den håller i ca 2-3 veckor i kyl).
Lycka till!