Igår var det nationaldagen en dag vi svenskar inte direkt uppmärksammar så mycket tyvärr. Det har blivit bättre med åren men om man jämför med Norge så ligger vi hästlängder efter. Jag har en syster som bor där och de bilderna hon skickar från deras tåg och firande går inte att mäta sig med. Det handlar om traditioner och säkert att vi inte ens varit lediga denna dag tidigare. En annan anledning kan vara att hissandet av vår flagga har kunnat sammankopplas med nationalistiska rörelser och det är verkligen urbota dumt om det är den anledning som stoppar folk från att fira. Det är mkt som är upp o ner i detta avlångaland nu men det finns också fina saker att fira. Som vår vackra natur, vårt fria land med demokrati, unga och gamla människor som vill väl och sträcker ut en hand när du bäst behöver den. Dessutom har vi fantastiskt god och nyttig mat här i Sverige. Om vi skulle vara fler som valde att köpa svenskt skulle våra producenter och bönder få det bättre och mer inhemsk mat skulle kunna produceras. Så det finns alla anledningar att vara stolta över vårt land. Blir vi det tror jag också vi bler mer stolta över maten som finns och produceras här och sätter ett större värde på den. Vi matas dagligen av så tråkiga nyheter om allt trist som händer här och i världen, så låt denna dag få vara en del av att fira allt gott och bra som sker. Det tog vi fasta på igår och gjorde därför en redig jordgubbstårta från grunden med ägg från hönsen och med en extremt tidig skörd av jordgubbar från landet. Det blev en variant utan vaniljsås för det fanns inte att tillgå hemma denna gång men så god den blev. Serverad på finporslin! Här kommer receptet och hann du inte göra den igår så kan jag varmt rekommendera den till nästa år eller till midsommar som nog är vår andra nationaldag faktiskt.
Jordgubbstårta
1. Gör en sockerkaka enligt receptet nedan
Sockerkaka
3 ägg
50 gram smör
1 dl mjölk
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Smöra och bröa en form med ca 20 cm i diameter
- Smält smöret i kastrullen
- Häll i mjölken och låt det svalna
- Blanda ihop alla de torra ingredienserna mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker
- Knäck äggen i mjölblandningen
- Häll över smör och mjölkblandingen i formen
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min (håll koll så den inte blir torr)
- Tag ut den och låt den svalna
Tårtan
- Skär tårtan i två delar försiktigt
- Lägg toppen åt sidan
- Bred på jordgubbssylt och hackad banan på underdelen
- Vispa grädde
- Lägg på ovandelen
- Bre på grädden och toppa med jordgubbar
Lycka till och Hurra för Sverige!