Tags

, , , , , , ,

Glad sommar gänget!

Det här blir mitt sista inlägg under juli månad (ni ser ju hur mycket jag lägger in i överskriften) för sedan tänkte jag ta en månads semester från digitala kanaler så som jag brukar göra. Först vill jag dock tipsa er om allt gott som växer så det knakar i naturen just nu som du kan plocka och ta hand om.

Har du testat att göra egen Halloumi eller Eldost någon gång? Om inte så kan jag varmt rekommendera det nu i grilltider. Det viktigaste är att du har gott om tid när du börjar, bra redskap och mycket mjölk. Jag håller på att testa olika eldostrecept och återkommer efter sommaren vilket som jag tycker är bäst. Det som jag upplever som lite tufft är all vassle som blir kvar efter momenten som oftast bara slängs. Denna gång gjorde jag så att jag tog tillvara lite av det genom att använda det istället för vatten i mitt berömda grytbröd och det blev en otroligt god smak på det brödet. När grytbrödet var klart stekte jag sedan det och eldosten i lite rapsolja och toppade med egenplockade jordgubbar. Det blev en otroligt god och lyxig kvällsmacka! Se bilder nedan. Dessutom har jag gjort saft på fläder från Blodfläderbusken i trädgården. Den fick så fin färg och smakar ljuvligt.

Denna vecka har vi även smugit in lite sommaraktiviteter som jordgubbsplockning och igår pausade jag jobbet och tog en skärgårdstur med familjen. Vi åkte ut till öarna Stenshamn och Utlängan och fick en helt underbar dag ute i skärgården. Det gäller att passa på nu för oss som bor på denna sommaridyllö och vi har endast 400 m ner till skärgårdsbåtarna sommartid så det är verkligen inget avstånd.

Jordgubbsplockningen är alltid en upplevelse i sig här. Vi har hittat ett ställe ganska nära oss där ett äldre par driver anläggningen. De är trevliga och har jättefina bär och ofta god tillgång men det gäller att man inte avviker från sin ”jordgubbsrad” man blivit tilldelad för då hojtar de skarpt åt en att gå tillbaka. Något vi jordtgubbsplockare skrattade gott åt i torsdag, samtidigt förstår vi att de vill hålla koll på raderna sina för att kunna berätta för nya kunder var bären finns. Jag brukar inte vara för ordet ”frossa” för det är inget vi människor mår bra av generellt men är det något vi kan och bör frossa i under sommaren så är det faktiskt jordgubbar om du frågar mig. De är nyttiga och innehåller en mängd vitaminer och dessutom finns de endast under en så begränsad tid. Har du en egen glassmaskin så vill jag verkligen rekommendera detta glassrecept på jordgubbar det blir så gott:

Jordgubbsglass fyra personer

Ingredienser

250 gram jordgubbar

75 ml grädde

1/2 dl florsocker eller 1 msk honung (om du vill göra det lite nyttigare)

Eventuellt lite citronsaft

Gör så här

Mosa jordgubbarna till en smet

Häll i grädden och blanda runt

Tillsätt florsocker eller honung och ev. citronsaft

Blanda runt och sätt igång glassmaskinen

Häll i det i glassmaskinen och kör det till önskad konsistens

Servera direkt som det är eller med chokladtopping!

Lycka till och unna dig nu några lata dagar i hängmattan, sovmorgnar med kaffe på sängen, bad i sjö och hav, grillkvällar med vänner och bekanta eller något annat som just du uppskattar.

Vi ses i augusti igen!