DenNaturligaMaten, Närproducerat, Svamp

Karl-Johan, naturguidning och kokkaffe

Det är mycket utomhusliv här just nu. För några veckor sedan höll jag en naturguidning på Torhamns udde för några naturintresserade personer via projektet Skärgårdsbete och den nya ekonomiska föreningen #jordmånblekinge som bildats av detta projekt. Tanken är att denna föreningen ska göra det lättare för restauranger och butiker att köpa in lokala produkter till menyn. Mycket bra intiativ! Jag guidade om biologisk mångfald kopplat till naturbete och varför det är viktigt att handla just detta kött i butikerna. Båda för naturen, miljön men även för din egen hälsa. Något som jag har märkt att många uppskattar (inklusive jag själv) är att fika något när man är ute på tur. I princip allt smakar gott i naturen och kokkaffe är en riktigt hit. Har du testat?

Senare under helgen var vi ute familjen på en naturvandring och lagade mat ute över öppen eld och gick en promenad i ett fint skogsområde härikring. Under vår tur hittade vi väldigt mycket Karl-Johansvamp. Det gjorde att torken gick varm här hemma. Karl-Johan eller stensopp är en fin och läcker delikatess som går bra att torka och använda vid ett senare tillfälle. Den är lätt att ta om hand och väldigt svåra att förväxla med någon giftig svamp (men som alltid vad gäller svampplockning: Kolla upp extra innan om du är osäker). Hur torkar men den då? Väldigt enkelt följ stegen nedan så är du i hamn:

Torkad Karl-Johansvamp

  1. Borta bort smuts eller skölj svampen lätt
  2. Skär dem i tunna skivor inte får små bitar dock (de krymper ihop mycket under torkningen)
  3. Låt torken gå tills du märker att det inte är någon vätska kvar ca 7-10 h
  4. Lägg dem i en väl rengjord burk med tätslutande lock
  5. Tag fram vid tillfälle och lägg dem då i lite vatten ca 10- 15 min minuter innan användning
  6. Stek dem torra i en stekpanna och tillsätt sedan en klick smör samt andra ingredienser
  7. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *