Vegetariskt

Dahl blir höstens nyttogryta

Min vän Lisa som reste runt i Indien för ett antal år sedan bjöd oss en dag på Dahl. En indisk gryta som görs på olika sätt beroende på vart du kommer i Indien men där grunden med röda linser, spiskummin m.fl kryddor, tomat och koksmjölk är basen som jag förstod.

Godast är att servera vitt ris och Naan bröd till men har du inte det och vill göra den lite nyttigare så funkar matvete och rågbröd minst lika bra om du frågar mig. En perfekt gryta att göra så här inför helgen som dessutom blir godare om den får stå till sig någon dag tycker jag. Nyttig är den också med sina ingredienser!

Sä här gör du Dalh för fyra personer:

Dahl

Ingredienser

  • 1- 2 vitlöksklyftor
  • 1 lök
  • 2- 3 morötter
  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 msk riven, färsk ingefära
  • 1 tsk koriander
  • 1/2 tsk mald spiskummin
  • 1 krm malen kanel
  • 4 dl torra röda linser
  • 400 g krossade tomater
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • salt
  • lime

Gör så här

Finhacka löken och vitlöken när du skalat dem. Skala morötter och tärna dem.
Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör sedan ned koriander, ingefära, kanel och spiskummin. Häll i linserna och rör om ordentligt. Tillsätt kokosmjölk, krossade tomater, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 – 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och limejuice.
Lycka till med höstens och helgens nyttogryta!
Får du över av denna smarriga rätt så kan du lägga det i en matlåda och toppa med yoghurt och krispig sallad.
Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *