Min vän Lisa som reste runt i Indien för ett antal år sedan bjöd oss en dag på Dahl. En indisk gryta som görs på olika sätt beroende på vart du kommer i Indien men där grunden med röda linser, spiskummin m.fl kryddor, tomat och koksmjölk är basen som jag förstod.
Godast är att servera vitt ris och Naan bröd till men har du inte det och vill göra den lite nyttigare så funkar matvete och rågbröd minst lika bra om du frågar mig. En perfekt gryta att göra så här inför helgen som dessutom blir godare om den får stå till sig någon dag tycker jag. Nyttig är den också med sina ingredienser!
Sä här gör du Dalh för fyra personer:
Dahl
Ingredienser
- 1- 2 vitlöksklyftor
- 1 lök
- 2- 3 morötter
- 2 msk rapsolja
- 1,5 msk riven, färsk ingefära
- 1 tsk koriander
- 1/2 tsk mald spiskummin
- 1 krm malen kanel
- 4 dl torra röda linser
- 400 g krossade tomater
- 400 ml kokosmjölk
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 dl vatten
- salt
- lime
Gör så här