Tags

, , , ,

Nu finns det mycket Karljohan svamp i skogen så ta en svampkorg i näven och ge dig ut på en stärkande skogstur. Skogen har sådan positiv inverkan på oss på många plan. Jag trivs verkligen vid havet här och tar morgonpromenader med vågskvalp som granne och måsarnas skrik vid min sida. Det ska dock erkännas att jag också saknar skogen emellanåt. Därför får man söka upp skogen nu när vi har så nära till havet och inte tvärt om. Det finns fin skog här på ön där vi varit och trampar runt som behöver utforskas mer. Vi har också släkt som bor mitt i skogen nära en damm och dit for vi i söndags för att andas lite skogsluft. Där letade vi efter svamp och hittade mycket Karljohan svamp, inte så många kantareller. Några riktigt fina Karljohan svampar och några maskätna. Vi tog med oss de fina hem och gjorde en magiskt krämig pastasås på dem! Till det hade vi ha färskpasta som förhöjde rätten ytterligare. Här kommer receptet:

Krämig Karljohan pastasås 4 port

500 gram ca rensad Karljohan svamp

2 gula lökar

2 vitlöks klyftor

1 dl vitt vin

2 dl grädde

salt och peppar

2 förpackningar färsk pasta (eller egengjord)

Smör för stekning

Gör så här:

Skala löken och pressa vitlöken

Stek löken och vitlöken i smör i pannan i några minuter

Koka upp pastan och sila av, spara lite pastavatten

Lägg i svampen och stek med tills den fått lite brun färg ca 5-10 min

Häll i vinet och låt det steka med och kokas upp/bort

Slå sedan i grädden och kryddorna

Låt stå och puttra lite grann

Smaka av med salt och peppar

Lägg i den kokta pastan i såsen tillsammans med ca 1 dl pastavatten (för stärkelsen i vattnet som gör såsen ännu godare) och blanda runt.

Ät genast och hyvla/ riv smakrik prästost eller parmesan över.

Servera med en grönsallad!

Nu har du skapat dig en god, enkel och närproducerad måltid.

Bra gjort!