Nu släpps filmen och det känns så roligt för jag är så otroligt nöjd med hur den blev!
Mycket arbete ligger bakom och jag är så glad att Blomqvist lyckats klippa ihop den mängd material vi hade till en proffsig film från underbara Visingsö. De rätterna Jens och jag lagar på Öa blev verkligen så goda som de ser ut. Jens är en utomordentlig kock också är det så roligt att rätterna består av lokala råvaror. Här kommer recepten så du kan åka ut och skaffa dig dessa fantastiska råvaror och sedan göra Jens:
Vätternröding från ÖA med jordärtskocka, äpple och knärullad senap
Ingredienser:
Fiskbodens rökta röding, råhyvlat Visingsöäpple, Bengstgårdens skocka, ett knippe lök, fänkål, Wisingsborgs krasse, tagetes, dill, picklad senap (se ingredienser nedan), emulsion på senap från Senapsfabrikören (se ingredienser nedan), Kelles Visingsövinäger, honung samt rödbeta till garnering.
Gör så här:
Picklade senapsfrön:
4 msk senapsfrö (bruna och gula), 3 dl vatten, 1/2 dl ättika (12%) och 1 1/2 dl socker
Koka upp samtliga ingredienser, låt det sedan småkoka under lock i ca 40 min. Låt svalna av och förvara i en burk i kylen. Den håller i månader och är gott som tillbehör till många olika rätter.
Majonäs/emulsion:
2 st äggulor, 1 msk knärullad senasp, 2 tsk Visingsö vinäger, 1/2 tsk salt, 2 dl kallpressad rapsolja från Bengtsgården.
Vispa äggulorna och tillsätt lite av senapen. Strila försiktigt i olja till önskad konsistens (majonäs). Smaksatt med vinäger, mer senap, salt och peppar samt lite finrivet citronskal.
Skölj jordärtskokorna noga om skalet behålls annars kan du skala dem. Skiva skockor, äpple och lök tunt. Kapa gräslök till önskad längd. Skölj önskad sallad/grönt tillexempel krasse, spenat eller ängsyra.
Lägg allt grönt i en skål. Drissla över olja, några droppar vinäger och rivet citronskal. Smaksätt med salt, peppar och lite honung. Vänd runt allt försiktigt. Lägg upp sallad och emulsion på önskad tallrik. Placera ut den rökta fisken. Garnera med picklade senapskorn, färgglada ätbara blommor, tunnskivad färsk rödbeta och örter. Önskar man salladen en aning ”matigare” så passar det utmärkt att addera kokt färskpotatis till.
Äpple, Skocka & Nötter från ÖA
Ingredienser:
Karamelliserade Visingsöäpplen, Persgårdens Müsli och nötter. Friterat jordärtskocksskal från Bengstgården som garnityr samt Wisingsborgs citronmeliss eller verbena.
Så här:
Skölj skockorna noga. Lägg dem i en ungssäker form och rosta dem på 180 grader tills de blir mjuka. Låt dem svalna, dela och skrapa ut innehållet. Fritera sedan skalen så de blir gyllenbruna. Lägg upp dem på papper så överblivet fett rinner av. Pudra över lite florsocker.
Klyfta äpplen och skockorna. Skockorna ska vara i mindre bitar än äpplena. Riv citronskal (ca 1/2 citron till 4 personer). Bränn socker och smör till karamell i en stekpanna. Sänk sedan värmen så det inte bränns.
Tillsätt äpplen och skockor på låg värme och låt dem tillagas och få lite färg. Strö i müsli, mandel (alternativ din favoritnöt) och slutligen citronskal. Lyft pannan från värmen.
Lägg upp den karamelliserade kompotten på önskad tallrik. Kula en kula god vaniljglass. Garnera med de krispiga skockorna, verbena eller citronmeliss.
Smaklig spis!
Detta var supergott och jag rekommenderar er verkligen att tillaga det.
Vill ni istället se hur man gör så kan ni titta på filmen som snart släpps!!