Det Naturliga, Mat och Hälsa, Mat och miljö, Mina Vänners Mat

Örtvandring med Annika

Äntligen!

Jag hade fått förmånen att följa med på en örtvandring med min mentor Annika på Hud och Hälsa. Solens varma strålar nådde mig redan kvart i tio på förmiddagen när jag promenerade (notera att vi fortfarande lever med en bil, snart är vi uppe i två månader (!)) upp för den branta backen till A6 Hotell och Konferens. På den övre parkeringen skulle vi mötas för att sedan tillsammans traska ut i skogen.

Vi var ca 15 nyfikna deltagare som hade med oss kameror, anteckningsblock och kärl som vi skulle lägga växterna i. Annika började med en presentation av vandringen, vem hon var samt hennes företag. Sedan gjorde hon även mycket fin reklam för mig och mitt företag!

Skogen är verkligen en plats fylld med mat, medicin och rekreation. Det var faktiskt först på 1930-talet som mediciner på allvar börjar framställas på industriell väg. Innan dess hittade vi botemedel i naturen och även om vi idag är tacksamma för den forskning och framsteg som görs på medicinfronten så är det viktigt att komma ihåg att den från allra första början var helt baserad på naturliga växter. Du kan också hitta många förebyggande växter i naturen. Mycket av den kunskapen håller på att försvinna, därför är jag så glad att Annika håller dessa örtvandringar. De är också mycket populära vilket är kul! Boka in en örtvandring med Annika, det är något du verkligen har glädje av!

Vandringen varade i ca en och en halv timme och det första Annika sa var att vi skulle stänga av våra mobiltelefoner. Detta för att vi då lättare kunde ta in alla intryck och inte  bli störda av ringsignaler och meddelande. För mig som har mina internetfria lördagar där jag knappt tittar på telefonen var det möjligen lättare än för några andra men jag måste erkänna att det var ovant att stänga av mobilen på en måndag förmiddag -men ack så skönt!

Under turen hann vi gå igenom ca 10 olika växter och örter som var bra till sårtvätt, matlagning, hudvård med mera. Jag antecknade så mycket jag kunde och Annika hade verkligen mycket kunskap kring de olika växterna. Vandringen drog ut en aning på tiden då vi som grupp hade många frågor. Vi skulle säkert kunnat vandra en timme till om inte magen börjat kurra för lunch vid tolvsnåret.

De örter och växter vi lärde oss under turen anser jag är för värdefulla för att trycka in i ett blogginlägg. Därför har jag bestämt mig för att under 10 onsdagar framöver presentera en och en av Annikas örter och föra hennes kunskap vidare. Dagens första tips blir att skippa ”köpesalladen” i butiken och gå ut och plocka späda maskrosblad till er sallad. De växer runt knuten och innehåller bland annat ett bitterämne som är bra för matspjälkningen. På lyxiga restauranger är det tydligen också en delikatess att smörsteka maskrosblomsknopparna i rikligt med smör, något jag definitivt måste testa.

Tack Annika och vandringsgruppen för en riktigt lyckad och informativ örtvandring.

Vi ses igen!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *