Mat och Hälsa, Närproducerat, Vilt

Nässlornas tid är här

Så igår kunde jag då gå utanför knuten i täckjacka och mössa och plocka in de första späda nässlorna. Det är så härligt att vårens första grönska och späda skott nu börjar synas och kämpar emot de kalla vindar och temperaturer som fortfarande råder här. Det känns hoppfullt på något sätt.

De första nässelskotten ska inte brännas sägs det men jag tog på mig handskar ändå och tur var väl det för när jag sedan kom in och skulle förvälla dem så lyckades jag ändå bränna mig på ett skott.

Jag plockade ca en liter nässlor och av dem gjorde jag en makalöst klargrön och god nässelpesto på bland annat solroskärnor. Sä här gjorde jag:

Nässelpesto

Skölj skotten noga (ca en liter färska nässlor)

Förväll dem sedan i ca en liter vatten tillsammans med 1 tsk salt. (Koka i ca fem minuter)

Sila av vattnet (som du sparar som näring till dina växter eller tomatplantor tillexempel)

Mixa sedan de förvällda nässlorna med:

En vitlöksklyfta

1 dl solroskärnor

0,5 dl riven parmesan eller annan stark hårdost

2 dl olivolja

salt och peppar efter smak

Denna goda pesto kan du sedan äta som den är på ett knäckebröd eller varför inte blanda upp i en uppkokt pasta som jag gjorde. Jag toppade också med några bitar fetaost, soltorkade tomater, morötter och purjolök och hepp så var en god och näringsriktig lunch fixad!

Lycka till!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *