DenNaturligaMaten, Det Naturliga, Fika, Jul, Lussekatter

God Jul med magiska lussekatter!

Jag är gift med en surdegsbagare som stiger upp i ottan varje onsdagmorgon (!) för att baka ut så goda surdegsfrallor till oss övriga i familjen. Jag förstår inte hur han orkar men varje onsdagmorgon så står frukosten där, lyxigt må jag säga. I år har han dessutom bakat fantastiskt goda surdegslussekatter och därför är det nu är det hans time to shine på Den Naturliga Maten. Det goda receptet kommer nu nedan. Har du saffran över och massor med tid 🙂 så här innan jul så är dessa ett hett tips för de blir fantastiskt goda. Lycka till ta det lugnt i jul, njut av stunden lussekatterna med fin glögg och ha en Riktigt God Jul!

Lussekatter med surdeg

Det är nåt visst med lussekatter! Doften, utseendet och framför allt smaken. Det är dock väääldigt stor skillnad på katt och katt. Då jag vurmar för surdeg är det ett ypperligt tillfälle att försöka göra en mumsig surdegskisse. Jag har testat för nåt år sedan men fick inte till det riktigt till det den gången, resultatet blev då mer en osöt vetebulle. I år gjorde jag en mer grundlig receptutredning och landade i ett väldigt lyckat recept!! Lussekatterna blev otroligt saftiga och goda. Jag försöker också använda så lite maskin som möjligt så hela baket är gjort med handkraft. Så här gjorde jag:

Dag 1:

Se till att ha en aktiv surdeg, 200g, åtminstone till eftermiddagen/kvällen. Du behöver kanske 4 h innan den får natta i kylen.

  1. Blanda 250g mjölk och 500 vetemjöl (jag har testat både vetemjöl special och vanligt vetemjöl. Båda funkar men Special bör lyfta bullarna något mer).

 

2. Blanda därefter i 200g surdeg och 7g salt. Här gäller det att knåda och åter knåda!

 

  1. Blanda 70g strösocker med 50g brödsirap och 15g vatten i en kastrull. Smält ihop och låt reducera något.

 

  1. Blanda i sockerblandningen från punkt 3, 1 ägg, 140g rumsvarmt smör (vill man smälta det först funkar det säkert lika bra), 0,5g saffran som fått ligga i lite rom i en halvtimme (jag har testat 1g också men känns som att det räcker med 0,5g, en smaksak…). Återigen knåda och åter knåda. Ge inte upp :).

 

  1. Lägg degen i en bunke med lock och vik den 3 gånger med en halvtimmes mellanrum. Låt den sedan jäsa 3-4 timmar. Det beror på hur varmt ni har det i rummet och hur degen ser ut. Den ska märkbart ha rest sig.

Sätt därefter in bunken i kylen över natten.

 

Dag 2:

  1. Starta relativt tidigt då det är lång jäsning. Dela degen i 12 bitar och forma respektive bit enligt eget önskemål. Det blir 12 relativt stora lussekatter fördelat på två plåtar.

 

  1. Glöm inte lägga russinen i vatten stund innan de petas ner i lussekatterna. Spraya sen bullarna med vatten (viktigt att de inte torkar när de nu ska jäsa rätt länge).

 

  1. Låt katterna jäsa under bakduk 6-9 timmar beroende på hur varmt det är och hur de verkar jäsa.

 

  1. Sätt ugnen på 200 grader och kör därefter respektive plåt i 13 minuter. Spraya dock bullarna först med vatten innan de åker in i ugnen.

 

  1. Gör ett sockerlag på 2 msk vatten och 2 msk socker. Värm i kastrull tills sockret löst sig, pensla därefter de uttagna lussekatterna med sockerlaget. Det blir ett utmärkt sätt att få upp sötman på bullarna.

Tillvägagångssättet är med stark inspiration från Kennys recept. Lycka till, de blir verkligen jättegoda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *