Det Naturliga, Mat och Hälsa, Mat och miljö, Matdebatt

Frukt och kemikalier

En hemköpsbutik i Täby fick den genialiska idéen att flytta vindruvorna från grönsakshyllan till städhyllan. Detta med motiveringen att alla kemikalier borde stå på samma hylla.

2004 jobbade jag tillsammans med en av mina bästa vänner på en vindruvsodling i Mildura i Australien. Det var en av de bästa reseupplevelserna jag haft. Vi var ca 30 backpackers från hela världen som bodde och arbetade på odlingen. Klockan fem ringde klockan varje morgon. Många morgnar var magiska när vi tillsammans åkte ut i den lilla pickupen till de gigantiska fälten och möttes av enastående soluppgångar. Arbetet var tufft och hårt (ibland arbetade vi många timmar i sträck, i 30 graders stekande sol!).

Alla var där av samma anledning, nämligen att få ihop lite mer pengar för att sedan kunna resa vidare. Vi hade galet roligt ihop och jag och Anna delade rum med en dansk tjej och en engelsk kille. På kvällarna var det gemensamma middagar, simtävlingar i poolen eller öl i baren.

MEN vi var tvugna att lämna detta härliga ställe efter endast tre veckor (vi hade tänkt stanna minst fem) anledningen var tyvärr följande:

Vår supervisor så åt oss att inte äta eller ta hem vindruvor från fälten. Vi trodde såklart det berodde på att de inte ville att vi skulle äta upp deras vindruvor. Vi tyckte vi var värda vindruvor och tog därför hem vindruvsklasar. Vi åt o åt. Efter en och en halv vecka fick jag många röda utslag över hela kroppen. Vi trodde det var bedbugs som absolut kunde existera på dessa inte alltför fräscha rum. Därför vädrade vi alla sängkläder och jag bytte lakan ofta men det försvann inte. Tillslut blev det så illa att vi fick säga tack o hej till alla goa vänner (några har jag faktiskt fortfarande kontakt med) och åka vidare.

Efter en vecka var alla utslag borta och inte förrän många år efter denna resa slog det mig att det var vindruvorna som var orsaken till dessa utslag. Vid varje vindruvsranka fanns en annordning som systematiskt gav dem vatten med alla möjliga kemikalier i. På fälten växte inget ogräs och vi såg aldrig någon som gick och rensade det för hand, så det måste ordnats på något annat sätt…

Jag tycker det är så tråkigt att det sprutades så mycket kemikalier över dessa goda druvor. Tyvärr verkar det inte ha minskat de senaste åren heller enligt nya testvärden på vindruvor. Köp därför alltid ekologiska vindruvor i affären!

De svenska äpplen och päron som säljs i butikerna som inte är ekologiska besprutas också men inte i närheten av vindruvorna.

Jag brukar alltid välja svenska äpplen framför ekologiska importerade, bland annat på grund av självförsörjandeaspekten och för att bidra till färre transporter. Nu börjar jag dock tvivla en aning när jag läser mer om bidöden.

För även om vi har ett av de renaste jordbruken i världen så dör våra bin tydligen som flugor på grund av olika bekämpningsmedel som används här. Jag vill att det närproducerade och ekologiska ska dra och hjälpa varandra men i denna fråga är jag kluven.

Hur resonerar du när du handlar frukt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *