Tags

, , ,


Jag hade gått i våra lövskogar, dragit på mig gummistövlarna, försökt hitta några våtmarker, läst på internet hur man känner igen denna växtart, sökt på kalkrik jord och varit nära att kasta in handduken i årets Ramslöksjakt när jag plötsligt fick en snilleblixt.

Inger, en kvinna med näsa för det naturliga och växtbaserade, positionerad nordost om Jönköping dök upp i mina tankar. Det var riktigt längesedan vi sågs men jag kände ändå att frågan var tvungen att ställas: ”Vet du vart man kan finna Ramslök och skulle du ha lust att visa mig det?” Inger visste och hon hade dessutom lust att visa mig detta ställe. Vilken lycka! Jag kokade kaffe, tog med mig fika och vi åkte ut i skogen.

När vi hade gått några hundra meter möttes vi av ett hav, ett hav av Ramslök. Det var magiskt, vackert och det doftade dessutom ljuvligt från en mix av vitlök och gräslök. Vi satte oss ner på en bänk, fikade och lyssnade till fågelkvitter, porlande vatten och andra ljud från naturen. Än en gång insåg jag hur viktig naturen är för välbefinnandet. Ljuden, dofterna och grönskan gav mig ett välbehövligt lugn i den annars hyfsat inrutade vardagen. När vi hade suttit och njutit av stillheten och kaffet ett tag gav vi oss iväg och plockade den Ramslöken vi kunde få med oss. Jag tyckte jag fick med mig mycket hem men det märktes knappt att vi hade tagit något i det hav av Ramslök vi befann oss i.

På hemvägen passade vi på att åka förbi Fredrik på Ravelsmarks Gård där jag filmade för ca ett år sedan. Han hade färsk sparris, rabarber och vitlök till försäljning  till vår stora glädje och väl hemma svängde jag ihop en riktigt smarrig omelett, ett tips av Lisa och Erik. Den bestod av Ramslök, sparris, vitlök, tomat och parmesan och blev riktigt god!

Tack Inger för en härlig dag!

Nu vet jag vart jag ska åka för att finna mitt hav av Ramslök samt en känsla av lugn och ro.