Mat och Hälsa, Mat och miljö, Matdebatt

Fiskens pris

Då var det dags igen. Tur att solen skiner och att det är varma vindar ute för nu är det hög tid att gå igenom ännu ett avsnitt av Matens Pris.

Denna gång handlar det om fisken. Främst med fokus på den populära Pangasiusfisken som odlas i för små dammar i bland annat Vietnam. Ett land som har blivit ledare på världsmarknaden i branschen med en uppfödning av ca en miljonton Pangasius om året. Vinstsyfte och expansionspotential har dock kört över all typ av miljötänk enligt detta program.

Vatten från de allt för små dammarna innehåller mycket avföring från fisken som pumpas direkt ut i Mekong floden. Det bidrar bland annat till övergödning och att annan vild fisk dör. Då fisken dessutom hålls i alltför täta i dammarna, ca 53 fiskar/kvm (!!) ökar användningen av antibiotika. 39 olika kemikalier och läkemedel används i dammarna för att undvika sjukdomar och hålla vattnet tjänligt. Det i sin tur bidrar till att bakterier blir resistenta.

Den odlade Pangasiusfisken äter också fiskmjöl bestående av en ansjovisfisk. En fisk som många fattiga människor längs Mekong Floden är beroende av. Överfisket av ansjovisfisken som genomförs för att producera fiskmjöl till den odlade Pangasiusfisken drabbar inte enbart människorna längs Mekong Floden, utan även andra vilda fiskar och delfiner som lever av den, detta är inte hållbart!

Dagens klimatval blir alltså att välja bort Pangasiusfisken i frysdisken eller på restaurangen tills det finns en avsevärt bättre och mer hållbar produktion av den.

Lyssna på avsnittet ovan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *