”Nu grönskar det i dalens famn, nu doftar äng och lid”– Evelyn Lindström visste vad hon skrev när hon författade dessa rader till den så älskad visan ”Nu grönskar det” redan år 1933.
Visan har sjungits på diverse olika tillställningar och framträdanden sedan dess och själv har jag sjungit de olika stämmorna många gånger tillsammans med mina syskon.
Jag tycker att visan beskriver våren så bra och kanske är det därför den fortfarande sjungs än idag. Man vill bara gå ut i naturen och ta del av allt som grönskar och gror just precis nu.
Det gjorde jag häromdagen då jag plockade in de första späda nässlorna. Denna gång gjorde jag inte min klassiska nässelsoppa utan testade något nytt som också blev väldigt bra. En nässelkräm som du kan använda till alltifrån grillat kött, topping på en omelett eller som en extra krydda i din kalla sås.
Vill du testa att göra den goda nässelkrämen så kommer receptet här:
Sofias nässelkräm
Ingredienser
0,5 l späda nässlor
2 vitlöksklyftor
1/2 dl oliv-/rapsolja
1/4 dl vatten
Salt och peppar
Gör så här
Skölj och ansa de inplockade nässlorna i kallt vatten
Förväll dem sedan i vatten i ca 5 minuter
Låt dem svalna något och pressa ur vattnet
Lägg resten av ingredienserna i en mixer och mixa till önskad konstistens
Krydda med salt och peppar
Häll upp på en glasflaska och förvara i kylen som ett gott, nyttigt och fräscht tillbehör