igår var det fettisdagen och denna dag firades runt om i landet. Jag själv åt tre semlor (!). En hemmagjord grahamsselma (samma som jag gjorde förra året), en rawfoodsemla som ni ska få receptet på nedan samt en köpesemla för att det hör traditionen till.
Årets uppstickare är nachosemlan. Den har jag inte provat än men det måste göras innan våren är här på riktigt. Du får brödet som ”nachochips” och dippar sedan det i mandelmassa och grädde. En kul idé faktiskt.
Det är något visst med denna bulle och det är något visst med att få njuta av detta bakverk en kall februaridag. Jag som detta året mixar i princip allt som går att mixa för att hitta bättre fikor var tvungen att testa att göra en Raw Food semla. Resultatet ser ni på första bilden nedan. Även om semlan blev god, nyttigare och ganska lik originalet så måste jag erkänna att den inte slog mina grahamssemlor (på de två sista bilderna) eller dem som i år köptes på ett anrikt café i staden.
För er som vill ha receptet på dessa nyttigare, annorlunda och energirika raw- food semlor så kommer det här:
Rawfoodsemlor 4 st
Bullen
1 dl havregryn
1 dl hasselnötter
7 urkärnade dadlar
En nypa salt
En skvätt vatten
1/2 tsk mald kardemumma
Mandelmassan
1 dl mandel
5 urkärnade dadlar
Cashewgrädde
1 dl blötlagda cashewnötter (minst 4 timmar blötlagda i vatten)
1 msk kokosolja
1 tsk vaniljsocker (äkta vanilj)
1 tsk- 1 msk honung (beroende på hur sött du vill ha det, jag hade 1/2 msk)
Några droppar limesaft
Gör så här:
Mixa först cashewgrädden till en slät smet
Lägg åt sidan på en tallrik.
Skölj ur mixern
Mixa sedan ingredienserna till bullarna
Rulla fyra bullar av smeten
Mixa mandelmassan
Skär av ett lock från bullarna och gör en grop för mandelmassan
Lägg i mandelmassan i gropen
Toppa med cashewgrädde överst och sätt på locket igen.
Servera!
Ät och njut av en annorlunda men god semla/ fastlagsbulle och fundera på vilken semla du föredrar.
Lycka till!