Tags

, ,

Just nu pågår klimattoppmötet i Paris för fullt och jag hoppas innerligt att världens ledare kommer fram till bra beslut som gynnar klimatet. Ibland känns det som att jag som privatperson inte kan påverka dessa stora frågor så mycket men det är fel. För även om det självklart behövs stora gemensamma beslut som påverkar stormakterna att ta fler gröna kliv så kan du fortfarande förändra, speciellt genom den mat du väljer att äta.

Maten och jordbruket står nämligen för 1/4 av världens klimatutsläpp och den värsta boven är det importerade köttet. Kan du välja att äta vegetariskt 2-3 dagar i veckan så har du gjort mycket för miljön. Väljer du dessutom att köpa bra närproducerat kött när du väl ska äta det så har du dragit ytterligare ett strå till den gröna miljöstacken. Fortfarande har vi konsumenter mycket makt och genom att fortsätta fråga var råvarorna kommer ifrån och hur de har producerats så fortsätter vi sätta press på producenterna och politikerna.

Fortsätt vara frågvis om maten du äter och satsa på mer närproducerat, ekologiskt och vegetariskt samt ät kvalitetskött då och då.

Då har du också påverkat klimatet i rätt riktning!