Det Naturliga

Barndomsminnen

Jag gick förbi sylt- och marmeladhyllan i matvarubutiken häromdagen och var just på väg att svänga runt hörnet till frukten när jag plötsligt såg en burk som fångade mitt intresse.

Jag stannade till, backade några steg och gick med ett leende fram till burken. Plötsligt sköljde massor med barndomsminnen över mig. Från långfrukostarna i stugan i Norra Skåne till den superlyxiga rostmackan vi oftast bara fick på helgen med denna marmelad på, till de många samtalen ihop med bästa vännen med några tända ljus, en kopp te med några kex och denna marmelad på. För mig bär olika smaker på många minnen.

Det är ingen tillfällighet att jag skriver om mat som jag nämnt tidigare. I min familj lagades det mycket mat och fokus låg ofta på kvalité även om det självklart även blev en del fiskpinnar och falukorv. Middagarna var en samlingspunkt efter allas jobb och skola. TV:n var bannlyst förutom på fredagarna då middagen möjligen kunde krocka med ”Så ska det låta” eller något annat musikunderhållningsprogram som gått i all evighet. Det är en fin tradition att samlas kring middagen, något som jag nu för vidare i min familj.

Varför mina föräldrar valde just marmelad av ”Den Gamle Fabrik” vet jag inte riktigt men går man in på deras hemsida så vet man att allt startades 1834 av J. L Andersen vars koncept var att handla med varor som fördes in från landet. Vet man dessutom att marmeladen än i dag tillagas i stora grytor där den sedan varsamt kyls ner, för att tillsist hällas i glasburkar eftersom smakerna och bärens konsistens bevaras bäst då så verkar valet mer självklart.

Vänder man sedan på burken och läser socker som första ingrediens på baksidan så dyker den andra förklaringen upp. Den förklaring till varför vi åt denna marmelad främst på helgen.

Barndomsminnen kan dock aldrig bli för söta, så det så!

Trevlig helg!

IMG_6896

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *