Lutfisk. Hur klingar det i dina öron? De flesta jublar troligen inte. För egen del är jag uppvuxen med det i juletid men åt ärligt talat mest potatisen och den goda béchamelsåsen med skånsk stark senap i. I år skulle vi ha mina kära föräldrar på besök under julen och då tänkte jag att nu är det dags att införa denna tradition igen. Ni som har läst mitt förra blogginlägg vet att vi blev förkylda just innan jul så det blev en fin utomhusjul istället som firades med familjen och mor o far. Däremot blev det inte någon lutfisk på bordet när de var här så den tog vi tag i nu i veckan faktiskt. Vad det har blivit enkelt att tillaga! Nu finns det färdiglutad långa i affärerna utan skinn. Då räcker det att skjutsa in fisken i ugnen i ca 30 min på 200 grader under folie så är det färdigt. Det kan man definitivt kalla ”lutfiskens återkomst”. Dessutom är den väldigt mager. En rätt som vi borde ätare oftare alltså! Se dock upp för benen de är stora även om den är filéad. Jag som också håller på med beredskapsmat tänker att jag framöver ska undersöka lite mer kring torkad fisk och då även långa.
Förutom att höra era reaktioner på Lutfisken så skulle jag vilja ha er hjälp kring en annan sak i ett projekt jag just nu håller på med. Jag undrar rätt och slätt vad ni spontant tänker när ni hör orden ”naturligt och lokalt”? Klingar det positivt/negativt eller ingendera? Har det någon annan innebörd för dig? Berätta gärna nedan i kommentarerna eller skicka ett mail till mig med era synpunkter i frågan vet´ja. Det skulle uppskattas mycket.
Med det önskar jag er en fin helg med eller utan Lutfisk!