När jag var liten och gick i skolan hade vegetarianerna specialkost. Det var den enda specialkost som fanns. Tack och lov så har mycket hänt sen dess. Idag är det dock inte lätt att vara kock i skolköken. Nu finns det laktosfritt, glutenfritt, lchf, vegetariskt, veganskt, mm mm och så finns det ”vanlig kost”.
”Vanlig kost”, ja vad är det egentligen?
Ingen lätt fråga att besvara i dessa specialtider och kanske är det nyttigt att vi får lära oss att tänka om. Att kött och potatis, ”det ska våra barn minsann ha för att växa sig starka” är en gammal ”sanning” som på sätt och vis står sig än idag men den skulle behöva modifieras lite. För kött och potatis är inte fel men det måste inte vara huvudingrediensen i måltiden varje dag. Det finns en kock i Karlskrona som heter Stefan Svensson som faktiskt tänkt till och skrivit denna intressanta artikel och som twistar till ämnet på ett högst smart sätt.
En kost som till största delen skulle bestå av grönsaker och som sedan kompletteras med kött, fågel och fisk. En satsning som skulle göra det lättare för många skolkockar att hantera dagens specialkost men också möjliggöra en satsning på livsmedel med högre kvalité som närproducerat och ekologiskt tillexempel.
Jag tycker det är en oerhört intressant tanke som jag tror skulle fungera bra i praktiken. Inför mer grönsaker och komplettera med animaliska proteinkällor av god kvalité. Väl värt att testa anser jag!
Vad anser du?