Lussekatt med surdeg
Hej! Nu Ă€r herr Alriksson tillbaka igen med ett inspel đ. Lussebullen Ă€r lika helig i december som semlan i februari/mars eller jordgubbstĂ„rtan i juni. Hemma blir det ofta olika recept Ă„r frĂ„n Ă„r i jakten pĂ„ den ultimata bullen. Oftast (och med oftast menar jag nog alltid) har det varit frun som gjort sjĂ€lva degjobbet. I Ă„r var det min tur och sĂ„klart mĂ„ste ju surdegen testas! Jag gjorde en stor sats. Det blev vĂ€l en 40-50 lussebullar.
Jag gjorde sÄ hÀr:
Dag 1:
Jag blandade en fördeg (kan man egentligen göra i de flesta degarna för att förbÀttra smak mm)
150 g surdeg (jag anvÀnde rÄgsurdeg)
150 g vetemjöl
150 g vatten
Blanda allt pÄ fm och lÄt stÄ till kvÀllen 6-8 h i rumstemp sÄ börjar den bubbla fint.
PÄ kvÀllen blandade jag ihop fördegen med:
450 g mjölk
200 g smör (skuren i bitar)
2,5 dl socker
2 tsk salt
3 Àggulor
2 paket saffran
KnÄda i bakmaskin ca 5 min pÄ lÄg hastighet.
Vispa Àggvitan frÄn Àggen till ett hÄrt skum och tillsÀtt i degen. KnÄda ett par min till.
StĂ€ll i kylen att jĂ€sa över natten.Â
Dag 2:
SĂ€tt ugnen pĂ„ 250 grader.Â
Forma lussebullarna och lĂ€gg de pĂ„ en plĂ„t kör dem mitt i ugnen tills de fĂ„tt lite fĂ€rg. Ta ut dem och pensla med uppvispat Ă€gg. Kör lussebullarna nĂ„gon minut till i ugnen tills de fĂ„tt perfekt fĂ€rg. Inte för lĂ€nge!Â
Hur blev bullarna dÄ? Goda absolut. En fin deg och de fÀrdiga lussebullarna sÄg smaskiga ut men nÀsta gÄng skulle jag nog inte ha snÄlat pÄ sockret. SÄ en matig saffransbulle blev resultatet! NÀsta Är fortsÀtter jakten pÄ den ultimata bullen!
Glad Lucia och pÄ Äterseende
/Herr Alrik