Tags

,

Hur mycket mat kan man egentligen få över från julbordet? Svar: Mycket.

Dessutom är du i regel ganska trött på julmaten så det gäller att vara uppfinningsrik för att lyckas göra goda rester av den.

Vi hade tillexempel en relativt stor skinkbit med oss tillbaka efter julhelgerna. På samma sätt som du längtar dig smått galen efter den första nygriljerade skinkmackan med kryddstark senap och ett glas julmust på lillejul, så finns det inget bättre än att komponera en fräsch sallad i mellandagarna.

Så vad skapade vi då med den överblivna skinkbiten? Jag gillar tanken på att ”gömma” ett livsmedel du är trött på ihop med andra. Vi gjorde en klassisk skinkpaj på vår skinkbit. Med ett pajskal på råg/vetemjöl, smör och vatten stekte vi upp den putsade skinkbiten (fri från all griljering) ihop med gul lök och vitlök. Därefter slog vi över en äggstanning på ägg, ädelost, grädde, mjölk och ost. In i ugnen och vips så hade vi räddat skinkbiten och skapat en god rätt! Tillsammans med en fräsch sallad så var måltiden komplett.

Resterna av skinkpajen frös vi sedan in i lagom stora matlådor som kan tas upp senare när tiden är knapp. Att slänga skinkbiten kom inte på fråga då den fortfarande var brukbar och då januari ofta är en tuff ekonomiskmånad så slår du två flugor i en smäll genom att ta tillvara på maten du har och spara för framtida middagar.

Resterna av skinkpajen finns nu i frysen och jag vet att vi kommer bli glada nästa gång vi återser dem!

 image