Tags

, ,

Det är några dagar efter påsk och du kanske är en aning trött på att laga mat efter påskbuffén. Dessutom kanske inte uppfinningsrikedomen kring middagarna ligger högst på din to-do lista.

Det är då resterna kommer in i bilden.

Äta naturlig mat handlar inte endast om att äta så rena och bra produkter som möjligt utan även om att äta upp den mat du köper. För vad spelar det egentligen för roll om du väljer klimatsmart mat i butiken och sedan slänger hälften av den för att den ”blev över” eller för att du inte kom på något bra att göra av den?

Liten är mitt svar.

Det här med resursslöseri är något som gör mig upprörd och förbryllad. Hur kan människor svälta på jorden när vi slänger så mycket mat? Hur kan ett gäng dumpstrare (som letar slängd mat från butikerna i containrar) leva gott på maten som slängs och varför är denna fråga så kontroversiell? För mig är lösningen enkel; släng inte ätbar mat!

Hur avgör man om maten är ätbar? Låt dina sinnen guida dig i detta. Lukt- och smaksinnena kan snabbt märka om en vara blivit dålig. Komplettera sedan detta med att till sist titta på bäst-före-datumet på produkten.

I februari i år så blev det förbjudet för butiker i Frankrike att slänga mat! Hurra! Varför kan vi inte bara införa det i Sverige också?

Läs artikeln nedan: Förbjudet att slänga mat

När vi kom hem från fjällen i söndags var vårt kylskåp i princip helt tomt. Förutom några ägg, morötter och smör. Knäckebröd fanns också i skåpen. Tack vare att vi tagit med oss rester från fjällen så kunde vi duka upp en riktigt schysst måltid med både lamm, korv, bostongurka, Jansson med mera.

Jag önskar att vi nu börjar se resterna som en resurs och något hippt istället för något som ”bara blev över”.

Jag hoppas snart få se ett trendigt matprogram på TV som heter ”Resternas återkomst”!

IMG_8563