Tags

, , , , , , ,

Vad fort det slog om till höst kändes det som.

Jag gillar verkligen hösten med dess murrighet och känslan av att få krypa in igen efter att ha spenderat en lång säsong utomhus. Samtidigt är det ju fortfarande augusti så det skulle inte göra mig något om det kom tillbaka några varma dagar med solsken på det.

Förra veckan var otroligt intensiv och därav uteblev blogginlägget men det tar vi igen denna vecka. Den Lokala Musiklunchen blev väldigt lyckad och det är jag så glad för. Ni kommer kunna se någon filmsnutt från konserten på hemsidan Den Lokala Musiklunchen framöver. Nu ska jag ta igen mig och ladda för nästa som förhoppningsvis kan gå av stapeln senare i höst beroende på vad restriktionerna säger.

Det är just nu mycket svamp i skogen och det bästa sättet att ta del av det är att dra på sig stövlarna eller kängorna och ta sig ut på en tur. Vi håller på att bekanta oss med nya skogar här nere och igår blev det ingen lycka i kantralljakten men vi hittade däremot så många Karl-Johan svampar och en del Brunsopp. Karl-Johan eller Stensoppen som den också kallas är en svamp som många av oss går förbi obehindrat utan att plocka upp och det är synd för den är väldigt nyttig, lätt att känna igen och väldigt god. Karl-Johan innehåller B-vitamin, Kalium och antioxidanten selen som boostar vårt immunförsvar samt blandannat förbättrar vår blodcirkulation. Jag brukar använda färsk Karl-Johan svamp i en pastasås med grädde och lök (magiskt gott) och sedan torkar jag mycket i vår mattork för att ha under resten av året i olika rätter. Tag fram några stycken och lägg dem i blöt ca en timme innan du ska använda dem bara. Här kommer receptet på en väldigt god Karl-Johan svampsås:

Karl-Johan svamp- & pastasås 4 port

Ingredienser

400 g färsk Karl-Johan svamp eller 2 dl torkad

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk rapsolja

1 msk smör

2 dl grädde

2 dl mjölk

1 msk maizena- eller annan mjölredning

1 krm svartpeppar

2 krm salt

1 tsk soja (valfritt)

Hackade örter (persilja tillexempel)

Gör så här:

  1. Rensa svampen och skär den i småbitar (om du ska använda torkad så ta upp 2 dl svamp och lägg dem i vatten ca 20 min innan användning).
  2. Rensa och hacka lök och vitlök i småbitar
  3. Lägg i svampen i en panna och stek ut vattnet
  4. Gå sedan i med olja och smör samt lök och vitlök
  5. Tillsätt grädde, mjölk samt soja och låt puttra ihop ett tag
  6. Krydda med salt och peppar och hackade örter
  7. Red såsen med maizena eller annat mjöl till önskad konsistens
  8. Servera med pasta och hackade örter

Lycka till!

Brunsoppen är en ny bekantskap för mig det här året och jag har fått information och tagit reda på att den är i princip omöjlig att förväxla med någon annan giftig svamp så det känns tryggt. Djävulssoppen som är en giftig svamp i soppfamiljen ser helt annorlunda ut med vit hatt istället för brun så det ska inte gå att förväxla. Jag tänkte försöka lära mig en ny svamp per år och på så vis bredda min svampkunskap. Brunsoppen har en brun hatt som ofta blir klibbig vid fuktigt väder, de gula rören (svampköttet under hatten) blir ofta blåaktiga vid beröring. Den har en gulbrun fot som är melerad och ofta smalnar av vid halsen och svampen växer gärna i tallskog men kan också växa bland ek och gran. Det är en god matsvamp och den blir sällan angripen av larver (hämtat från svampguiden).

Dessutom fick jag en jättesquash av min arbetskamrat som var på Den Lokala Musiklunchen förra fredagen. Käre nån, jag har aldrig någonsin sett en sådan stor squash. Rätter jag har gjort eller tänker göra är bland annat, squashspagetti, plättar, mackor, riva i sallad och paj. Har du några mer bra tips på squashrecept så kom gärna med tips. Du förstår nog att jag har en del kvar när du ser bilden!

Nu hoppas jag du får en fin helg och en bra svamptur i skogen.

Jag läste nyss om en familj som hittat 109 kg kantareller i skogen i år så vi får ta oss ut igen och leta gula kantareller 🙂

Trevlig helg!

Här är svamptorken i full gång

Jag blandade i en speciell LCHF pasta jag gjort i såsen, mums!

Lycka när man finner detta i skogen!

Jättesquash