Tags

, , , , , ,

Halloj!

Nu är jag tillbaka igen. Vilken fin semester jag har haft! Man är ju alltid något ringrostig så här efter en långledighet så för att få någon ordning på skriften här så tar jag och börjar berättar om några saker vi hittat på i sommar. Allt med fokus på mat så klart.

Vi började med en roadtrip med spaning efter lokala råvaror på vägar i vårt fina avlånga land. Slutdestinationen var Ottfjället där vi hade hyrt en stuga i några dagar då mannen skulle springa Fjällmaraton. Det blev en fantastisk resa med stopp på bland annat Grafit Grå vid Kaxholmen utanför Jönköping, Sjön Siljan i Dalarna med mera innan vi nådde vårt mål vid Ottsjöfjällen. Vi bodde så otroligt vackert på en höjd med sjön nedanför och bergen på andra sidan. På vägen upp och ner träffade vi vänner vi inte sett på väldigt länge. Det var så roligt! Då vi hade lokalt matfokus på alla platser vi besökte så det blev alltifrån härbakat surdegsbröd, till Rättviksglass, lokalproducerade ostar till lingon plockade just runt knuten. Vistelsen i fjällen var så härlig och fjällmiljön än något vi alla gillar extra mycket.

Han som fyllde 40 hade önskat sig att springa Fjällmaran i födelsedagspresent (!) och dessutom firades han stort under sommaren helt enligt coronarestriktionerna med utspridda trädgårdsfester med maxantal gäster. Jag måste säga att jag är impad vad vårt än så länge begränsade kök mäktade med i servering av lokal mat till gästerna.

Dessutom har det varit bärfokus för oss denna sommar och vilket bärår vi har. Vi plockade massvis med jordgubbar som vi frös in och gjorde jordgrubbscrush på, våra bärbuskar i trädgården som vi satte i höstas har redan gett oss en del vita, röda och svarta vinbär. Vi har åkt en sväng till landet in i skogen och plockat mer röda vinbär, vi har varit i de skånska skogarna och plockat blåbär och hallon och dessutom besökt vårt blåbärsställe på ön en del gånger. Nu kan vi också börja vandra längs havet och plocka solmogna björnbär på vägen till badet. Lyx lyx! Av allt detta har vi skapat olika bärbufféer med diverse tillbehör så som glass, mjölk och grädde. Det enda bär vi just nu saknar är lingon så det ska jag börja spana mer efter nu. Har du mycket hallon i dina land så kan jag tipsa om en god glutenfri hallonpaj vi gjorde här om dagen när vi fick besök. Se recept nedan:

Gluten fri Hallonpaj (inspirerat recept från Lindas bakskola)

Ingredienser

150 gram hallon

2 msk potatismjöl

1/2 dl honung

Deg till smulpaj:

150 gram smör

4 dl havregryn

1-2 nypro flingsalt

1/2 dl honung

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader

Sprid ut bären i en ugnsfast form

Strö över potatismjölet och honungen och blanda runt

Rör ihop ingredienserna till smuldegen

Strö den över bärblandningen

Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25-30 min

Servera med vispad grädde gärna på en fin plats i trädgården

Lycka till!