Det bästa med att ha en stor tomt är att man kan testa att odla många olika saker. Dessutom kan man lämna vissa ytor som får självså sig och därmed också skapa variation och naturliga livsmiljöer för bin, humlor och andra insekter.

Bina har det tufft som ni vet och många dör av giftiga bekämpningsmedel, brist på naturliga livsmiljöer eller mat. Därför känns det extra bra att lämna en gräsmattebit som blir en självsådd äng eller att lämna kvar både maskrosorna och klöver i gräsmattan. Ställa fram ett vattenbad med små stenar eller kulor i är också ett superbra tips för att låta våra viktiga pollinatörer få i sig vatten. Har du inte en stor gräsmatta kan du plantera några blommor som är extra bra för bin och vilka det är har Naturskyddsföreningen publicerat så bra här: https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/7-midsommarblommor-som-raddar-bina/

Lavendel är också en bra växt som lockar bin, humlor och fjärilar och som dessutom är fin att ha stående på balkongen eller altanen.

En stor trädgård ger som sagt också möjligheter att plantera mycket och att testa nya saker. I höstas satte vi vitlök och nu har de fått fina knoppar som snart ska slå ut. Jag läste på ”Gröna Skafferiet” att de brukade plocka dem och steka dem i olja och ha som tillbehör till grillad mat eller salladen. Jag testade detta för första gången för någon dag sedan åt en i stekt olja. Den blev nästan som friterad framför fotbollen mellan Sverige och Ukraina. Det var riktigt gott! Tur det när matchen nu gick som den gick. En trevlig ny specialité har jag upptäckt! Blomman i sig ska vara bra att plocka för att vitlöken ska växa sig större men är också vara bra för bin fick jag veta. Därför lämnar jag kvar några blommor till dem.

På sommaren finns det mycket gott att skörda i trädgården. Det är så härligt att gå omkring och se vad som kommer och vad som är redo att skördas. Än så länge är det mycket sallad, grönkål, någon gurka, dill, jordgubbar och örter som tagit sig bäst. En och annan gurka har vi också tagit och tomaterna trivs så bra i vårt nya växthus. Sommaren är helt enkelt en härlig tid för oss odlare. Speciellt om vi får lite regn då och då också.

På tal om sommaren så ska jag nu ta ett välförtjänt sommarlov juli ut. Det ska bli fint att ta lite ledigt och skörda, bada, lyssna Sommar i P1 och ta det lugnt.

Hoppas ni alla får en fin sommar så ses vi i augusti igen! ☀️☀️🌼🌿