Idag är det fettisdagen och semmelfest! Semlor är något av de godaste man kan äta i bullväg och jag brukar gå och längta efter just denna dag.
Bullarna bakade jag i söndags och idag gjorde jag egen mandelmassa, vispade grädde och pudrade bullarna med florsocker. Bullarna blev riktigt goda trots att jag uteslutit kesella i dem denna gång. Dessutom bakade jag dem med sirap och en mindre mängd socker.
Här kommer receptet på hela semlan:
Vetebullen
150 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
0,5 dl sirap
0,5 dl socker
2 tsk nymald kardemumma
5 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
Dela sönder jästen i bunken och rör ut den med degspadet.
Tillsätt socker, sirap, kardemumma och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig och blank, så den släpper kanterna.
Jäs i 30 min
Tag upp den på mjölat bakbord, knåda den och forma ca 20 bullar av den.
Jäs dem på bakduk under 30 min. Pensla sedan med ägg eller mjölk.
Grädda dem i mitten av ugnen i ca 7-11 min. Ta ut och låt svalna.
Mandelmassan
Skålla 1 1/2 dl mandlar i varmt vatten
Låt dem sedan stå i kallt vatten så du lätt får av skalen
Mixa ihop dem med 1 dl strösocker samt en liten skvätt vatten
Slutfinish
Vispa grädde, skär av ett lock på bullen. Blanda inkråmet i underdelen av vetebullen med en aning mandelmassan och en skvätt grädde. Smaka av. Lägg på uppvispad grädde. Sätt på locket och pudra över florsocker.
Brygg kaffe eller te, sätt dig bekvämt i soffan, ät och njut!
Glad fettisdag på dig!