Tags

, , ,

Om det är något radioprogram du ska lyssna på som matintresserad så är det Matens pris som gått på P1 ett antal måndagar i följd. Ta ett avsnitt i taget dock för risken för att bli upprörd över det som berättas är överväldigande.

I morse lyssnade jag på programmet Köttet och politiken och blev helt chockad över hur landsbygdsministern Sven-Erik Bucht förnekade att vi inte behöver minska mängden kött för att rädda planeten! Forskning, vetenskap och hälsa pekar åt samma håll och har gjort så ett bra tag. Det håll som säger att planeten, vi människor, naturen och djuren skulle må så mycket bättre av att vi åt mindre kött.

En av reportrarna åkte till södra Kalifornien och besökte en lantbrukare som odlar Alpha alpha hö som sedan exporteras till Kina bland annat. Lantbrukaren brydde sig inte om att det vatten han ledde bort från Coloradofloden missgynnade ekosystemet och andra människor som bodde längs med floden. Han brydde sig enbart om vinst och att producera så mycket Alpha-alpha hö som möjligt.

Suck.

Andra siffror i radioprogrammet visade på att hälften av all jordbruksmark i världen går åt för att odla djurfoder. Det krävs 5 ggr mer vatten för köttuppfödning än för vegetabilier och dessutom står 2/3 av utsläppen från jordbruket från just djuruppfödningen! Dessa siffror talar sitt tydliga språk. Hur kan man då inom politiken och som enskild företagare inte känna ansvar att ändra på detta? Vinst i all ära men vad finns det för vinst att göra när det inte lägre går att bruka marken?

Suck igen.

Vi ska inte sluta äta kött! Vi ska enbart ändra på vilket kött vi väljer i köttdisken och göra mer medvetna val. Jag har tidigare skrivit att detta är en oerhört komplex fråga. Det finns så mycket nytta korna skapar för oss på landsbygden. Därför ska du välja svenskt närproducerat kött de gånger du väljer kött och vill du ha en guldstjärna så välj svenskt krav. Nej, jag är inte patriot men vi behöver värna våra egna köttproducenter i Sverige och varför importera något som vi själva kan producera? Det finns så många andra spännande saker att importera som inte har samma påverkan på klimatet och som inte går att odla här.

Det handlar om livsmedelsförsörjning, det handlar om öppna landskap, det handlar om jobb på landsbygden, det handlar om djurvård och kvalité och så mycket mer när du väljer svenskt kött.

När politiken sviker trots tydliga signaler från vetenskapen är det ännu viktigare att vi konsumenter tar ställning.

Ät kött två till fyra gånger i veckan. Välj då svenskt kött, gärna närproducerat eller krav. Resten av veckan äter du vegetariskt. Då har du gjort mycket för planeten, dig själv och djuren.

Svårare än så behöver det inte vara Sven-Erik Bucht!