Det Naturliga, I Naturen, Mat och miljö

Naturen är enastående

Vi är på väg hem från Norge där vi varit på dop i helgen. Det har varit en härlig helg med trevligt umgänge, skratt, god mat och dessutom en enastående vandring.

Min syster bor ganska nära Predikstolen som är en av världens vackraste utsiktsplatser och vi bestämde oss för att ta en heldagstur dit dagen efter dopet. Vi åkte båt och buss för att komma upp till startvandringsplatsen. Det tog oss ca 2,5 timmar att gå den 4 km branta stigningen upp till platån och väl där uppe: Wow! Det var så mäktigt. Det var fullt med folk från världens alla hörn och vi hörde att från japanska till spanska och engelska i spåret upp så det var ingen ödslig tur direkt.

Det som slog mig när vi kom upp var att oavsett land och ursprung så reagerade vi alla människor i princip likadant. Först med ett stort gap sedan letandes efter kameran för att ta naturbilder, selfies och groupies. Därefter satte vi oss och fikade en bit bort eller mitt på avsatsen och njöt. Vi människor är inte så olika som många ibland säger och vi behöver och mår gott i naturen.

Visst var vi rätt möra i benen när vi åter kom ner 1,5 timme senare men också väldigt glada. Detta var en heldagstur och det är alltid en speciell känsla att nå sitt mål.

Denna fakta av hur glada och nöjda alla var när de åter nådde starten av vandringen var intressant att se. Det jag tar med mig av denna miniovetenskapliga men ändå högst intressanta studie är att vi människor mår bra i naturen och vi behöver komma ut i den. Det är viktigt att vi värnar den för då värnar vi också om oss själva. Äta klimatsmart är ett sätt att värna naturen, att ge sig ut och ströva i naturen i vardagen är ett annat. Ta med dig hunden, kollegan, vännen eller gå på egen hand. Du kommer att må bra av det! Kan du dessutom ta med dig lunchen ut är det en ännu större bonus. Norrmännen/kvinnorna är bra på detta. Kläder efter väder lyder deras paroll och det borde vi ta efter mer!

Precis som med maten behöver det inte vara så komplicerat. Utmana dig själv att ta en 30 min promenad varje dag nu i höst – det kommer göra dig gott.

Go tur!

image image image image image

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *