Tags

I helgen bakade vi lussekatter och pepparkakor. Lyxen att få äta en nybakad lussekatt är något av det bästa jag vet när det närmar sig jul.

Det finns några saker jag vill ha gjorda från grunden vid jul och lussekatter är en av dem. Detta året mortlade jag saffran med socker och halverade mängden socker i bullarna, mest för att jag tycker att de flesta recept är alldeles för söta. Jag adderade även en burk kesella till receptet denna gång vilket gjorde att bullarna blev väldigt luftiga men också mindre söta. Efteråt ångrade jag dock att jag hade dragit ner på sockret eftersom den sura kesellan förtog en del av den söta smaken. Bullarna är dock fortfarande väldigt goda, luftiga och med hög saffranssmak!

I år köpte vi Änglamarks ekologiska pepparkaksdeg för jag insåg att vi inte skulle hinna göra allt från grunden. Vi kavlade ut den och gräddade dem i ugnen i ca 4-6 min. Kalasgott! De blev tjockare än ”köbepepparkakor” och det gillar jag.

Söndagslunchen bestod av lussekatter och pepparkakor med mjölk och som sig bör så fick jag ont i magen på kvällen då jag åt för många lussekatter. Då vet man att första advent är här. Dessutom är det kul när hela familjen är med och bakar, då får man fler figurer än de vanliga klassiska:)

Jag kan verkligen rekommendera ett lussebak för att komma i julstämning!