Mat och Hälsa, Mat och miljö, Vilt

Klimatkonferensen

Igår avslutades klimatveckan med klimatkonferensen på Spira i Jönköping.

Jag och ca 800 andra personer samlades för att lyssna på föredrag och försöka få en skymt av Christer Fuglesang. Denna konferens är så oerhört viktigt och jag hoppas det anordnas liknande på andra håll i Sverige och världen regelbundet. För även om det var underbart att stå ute på uteserveringen i 25 graders sol i mitten på september och äta ostkaka och dricka kaffe, så blir den extrema värmen en påminnelse om att klimatet har och håller på att förändras åt ett håll som vi alla vet är ohållbart.

Det var mycket intressant att lyssna till professorn Karl-Henrik Robért som startat Det Naturliga Steget som verkar för att hållbarhetssäkra företag, Karin Bodin, koncernvd på Polarbröd och deras övergripande miljöarbete samt om Jenny Nylanders, ansvarig verksamhetsledare på ungdomar.se statistik på hur ungdomar ser på klimat och klimathotet.

Jag kan ibland drabbas av en känsla av uppgivenhet när det kommer till klimat- och miljöproblematiken. Vi vet vad vi måste göra och vi kan inte vänta längre vilket det ibland känns som att vi ändå gör. Då är det toppen att gå på seminarium och konferenser som denna där många samlas som vill förändra. Där nya idéer föds och känslan du får med dig när du lämnar konferensdörrarna är att ett förändringsarbete faktiskt har påbörjats.

Några intressanta saker jag fick med mig under dessa dagar var att varje människa i snitt äter 79 ton mat under sin levnadstid. Det är en hel massa mat och eftersom maten vi äter har stor påverkan på klimatet så spelar det faktiskt roll vad just du stoppar på tallriken. Dessutom använder vi endast 3% av det vilda i naturen, här har jag mycket att upplysa om.

Det viktigaste budskapet av alla var dock att vi måste rädda jorden tillsammans!

Moder Jord behöver inte oss men vi behöver Moder jord. Små steg i rätt riktning hos många skapar stora förändringar!

Vilket steg börjar du med idag?

img_1636 img_1640

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *