Choklad, Mat och Hälsa

Kladdkaka med två ingredienser

Idag är det Kladdkakans dag. Hurra!

Jag älskar choklad och kladdkaka. Igår testade jag att göra en ”nyttig” kladdkaka på endast två ingredienser. Det var på ägg och mörk choklad. Bara för att utmana detta lite extra så tog jag en 85 procentig choklad och ägg men handen på hjärtat; Den blev inget vidare. Nyttigare kaka får man nog leta efter men den var både torr o väldigt osöt.

Jag gillar ju att ta en bit 85 % choklad till kaffet i vanliga fall men denna kaka blev lite väl torr. Det intressanta i kråksången var dock att man vande sig vid smaken och med hackad frukt och en klick grädde till så blev den faktiskt godare.

Nu har jag precis köpt två chokladkakor med 70% kakaohalt (Fairtradechoklad så klart) och ska testa göra om den med lite mindre kakaohalt denna gång. Enkel att göra är den i allafall.

Så här gör du:

Smält 200 gram mörk choklad av fin kvalité i ett vattenbad.

Knäck tre ägg och separera gulorna från vitorna.

Rör ner gulorna i den smälta chokladen.

Vispa vitorna till ett hårt skum.

Rör försiktigt ner först en tredjedel av de vispade vitorna i chokladsmeten och sedan resten av äggvitan.

Klä en rund kakform med bakplåtspapper.

Sätt in kakan i en uppvärmd ugn (170 grader) och låt stå där i ca 35-40 min.

Servera den med uppvispad grädde med en gnutta vaniljsocker i.

Lycka till och Happy Chocolatecake day!

img_2770 img_2771 img_2775 img_2778

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *