Dryck, I Naturen, Mat och miljö

I Flädertid

I år är allt väldigt tidigt och det gäller att hänga med i svängarna om man inte vill missa sina klassiska inläggningar. Flädersaften är en sådan jordgubbar en annan. I helgen plockade vi fläderblommor vid havet och då busken står in i vasen gäller det att ha på sig stövlar och långa kläder för att ta inte skada sig på björnbärsbuskarna som också befinner sig där. Plockar du varsamt utan att skada busken och bara tar några blommor är det ok att plocka. På tomten har vi också en egen Blodfläder men de blommorna är inte riktigt klara än. Jag brukar göra en sats flädersaft och en sats fläderchampange. Det viktiga när du gör fläderchampange är att att inte skölja blommorna samt att du behöver ha ekologiska citroner. Gör du saft kan du skölja blommorna men behöver även då ha ekologiska citroner för att undvika gifter. Jag gör min saft enligt detta recept som jag sedan fryser ner och använder därför ej citronsyra eller natriumbensoat:

Flädersaft 1 sats

30-40 blommor

3 ekologiska citroner

1,5 l vatten

1 kg socker

Gör så här

  • Skaka blommorna rena från insekter och annat
  • Skölj dem lätt
  • Lägg på handduk för att torka
  • Skrubba citronerna väl
  • Skiva dem i tunna skivor
  • Koka upp socker och vatten så sockret löser sig
  • Lägg ömsom blommor och citroner i en stor rostfri bunke
  • Häll över lagen över blommorna och citronerna
  • Låt stå i jordkällare eller på svalt ställe i 3-4 dagar
  • Tag upp och sila bort blommor och citroner
  • Häll upp på väl rengjorda flaskor
  • Fyll inte flaskorna ända upp
  • Smaka av samt frys in dem du vill ha till senare tillfälle.
  • Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *