Det Naturliga, I Naturen

Granskottssirap och en spik i foten

Den här helgen blev inte riktigt som jag hade planerat. Först en vass förkylning som satte stopp för en rolig inplanerad aktivitet och sedan i söndagskväll när jag skulle ut och strosa lite lätt i trädgården så lyckas jag sätta en spik i foten!

Det har tyvärr varit en del spik som legat på uppfarten efter utbyggnaden och även om vi har plockat och plockat så är det svårt att se en del av dem då de borrar ner sig i gruset. Att dessutom ha oturen att trampa på en som går igenom skon rakt in i hälen är nog maximal oflyt skulle jag säga. Det älgvrål som jag gav ifrån mig när spiken träffade hälen väckte nog hela udden! Ajajaj, det är inte något jag önskar någon annan.

Istället för att äta grillmiddag på altanen blev det ett samtal till 1177 för att kvickt få en akuttid, stelkrampsvaccin och penicillin på det. Vilket sjukvårdssytem vi ändå har i detta land! Kvällen avlutades med fot i högläge i soffan. Därefter har jag nu haltat runt här i några dagar och tyckt synd om mig själv och satt jobbet ”on hold” tills idag. Nu kan jag stötta lite mer på hälen och känner att jag vill tillbaks till verkligheten igen.

Därför gick jag ut i vår skog på baksidan (vilken i princip består av tre björkar och en gran) och plockade granskott. Jag har många gånger hört om Granskottssirap om hur gott det är. När dessutom Annika tipsade om hur ofantligt mycket c-vitamin granskott innehåller så kände jag att det var dags att testa detta. Varför jag nämner att vi har en gran på baksidan har att göra med att du inte får plocka granskott hur som helst utan att fråga markägaren. Har du ok från markägaren så är det bara att göra enligt modellen nedan:

Granskottssirap

  • Ut och plocka/fyll en glasburk halvfull med granskott (de börjar sjunga på sista versen nu så det är högtid att ge sig ut).
  • Fyll upp resten av burken med rörsocker
  • Ställ i ett soligt fönster och låt dra i ca en månad
  • Vänd/skaka på burken varje dag så att skotten och sockret blandas
  • Sila av efter ca en månads tid när sockret smält
  • Häll upp i en snygg glasflaska med lock och voilá du har en klar Granskottssirap!

Den kan du med fördel använda till pannkakor, dressingar och istället för många andra sötningsmedel.

Det ska bli spännande att följa min sirapsutveckling!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *