Det Naturliga, I Naturen, Närproducerat

Ett plockepinväxthus och en dag utan vatten

Vilka sommardagar vi nu har! Det har varit riktigt varmt och skönt i nästan två veckor här. Mellan 22-25 grader varje dag och mycket sol på det. Nästan så man börjar längta efter regn faktiskt. Speciellt för oss som odlar mycket. Varje kväll avslutas på samma sätt; någon av oss går med en vattenkanna och vattnar våra olika odlingar. Det känns extra bra när vi tar av vattnet vi har i vår reservtank som är sparat regnvatten men det kommer inte räcka hur länge som helst så påfyllning behövs.

På tal om regn och vatten. Förra veckan fick vi ett meddelande från kommunen att det var dags att spola våra vattenledningar och de skulle därför stänga av vårt vatten mellan klockan 08.00-18.00 under en dag. Lätt som en plätt tänker du då det är i princip den tiden man är borta på arbetet under en dag. Inte om du jobbar hemifrån kan jag då inflika. Alltså vilken tankeställare detta var. Vi är en familj som verkligen försöker spara på vattnet men ändå vad mycket vatten det går åt under en dag till disk, toalettbesök, skölja händerna, morgon och kvällstvätt, tvätt med mera. Vi hade självklart tappat upp vatten och tänkt att det här klarar vi oss på men det var på gränsen må jag säga och vi var väldigt glada när vattnet kom tillbaka i kranen vid 18-snåret. Vi behöver verkligen allihop inse att vatten är en ändlig resurs och ett oerhört värdefullt och viktigt element för överlevnad.

Hur går det då med våra odlingar? Vårt växthus på Tovrida Udde har jag saknat sen vi flyttade. Jag trodde nog aldrig att vi redan året efter flytten skulle ha ett nytt uppe på vår nya tomt här nere men det har vi. Inte helt färdigt än och inte lika nytt som det på udden men odlingsytorna som vi använder här är i princip desamma som i Tovrida och designen är helt unik kan jag lova. Det har som sagt en bit kvar för att bli helt färdigt men funktion fungerar precis som vanligt och det bästa med växthuset är att det är ett ”Plockepinn-växthus” som jag kallar det. Det innebär att vi har gått in i ladan och sett vad det funnits för brädor där och sedan har vi (mest min man ska erkännas men även jag) skapat en förlängning av hönshuset där vi nu också kan odla mer värme- och solkrävande växter.

När vi hade hittat de brädor vi kunde använda tittade vi på blocket för att se vad det fanns för begagnade fönster till salu. Vi hade sådan tur att det fanns en person i trakten som just plockat ner sin glasveranda och ville sälja sina överblivna fönster till oss. Stora fina fönsterrutor till ett bra pris som tro det eller ej passade precis till vår byggsats. Dörren byggdes av våra egna överblivna glas i ladan och nu är det endast ett parti kvar som är täckt med en skyddsplast som snart också ska bytas ut mot glas. Det blev så fint och det var en sådan glädje att äntligen få plantera ut tomatplantorna och gurkorna som i princip tagit över våra fönsterrutor och skapat en djungelkänsla i vårt hem. Jag hoppas de klarar flytten för de är som du ser väldigt stora. Det finns fler odlingsytor kvar att plantera på som ni ser vilket också känns kul. Jag återkommer med en bild när det är fullt av växter och helt färdigbyggt.

Det absolut bästa med detta ”Plockepinnväxthus” är att det mesta är återbruk och just det är verkligen något jag vurmar för. Ska du skapa något eller är det något du behöver, kollad då först vad som finns på begagnatmarknaden. Du kan då lättare anpassa det så att det passar dig bättre. Dessutom får du en unik byggnad som inte liknar någon annan och du sparar samtidigt på jordens resurser.

Nu är det bara att hoppas att plantorna klarar flytten, att hönsen inte blir för sura för att de inte kan gå in genom glasrutan och att återbruksbygget håller för blåsigare dagar.

Mer återbruk och Plockepinnväxthus åt folket 🙂

Jag önskar er en fin skolavslutningsdag!

En första kik invändigt med tomater och gurkor på plats.

 

 

 

 

Jag kallar denna bild: Hon med jättetomatplantan 🙂

Utplantering i kvällssolen.

Pippi och Småland är sura för att vi spärrat av ingången med en spade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *