Det Naturliga, Mat och miljö, Matdebatt

Det här med mjölken

Alltså det här med mjölkkrisen är komplicerat.

Jag har länge betonat vikten av att stödja våra mjölkproducenter genom att köpa svensk mjölk men problematiken stannar inte där. Det hela beror också på vilket mejeri som mjölken köps ifrån. Vi nåddes för några dagar sedan av nyheten från Arla, som tar emot i princip 70% av all svensk mjölk, att det än en gång var dags att sänkta mjölkpriset.

Våra mjökbondevänner har länge pratat om vikten av att som konsument inte svika Arla då de ägs av bönderna själva men nu börjar jag själv fundera på den saken. I dagen JP läser jag en intressant artikel under ledarsidorna. I den står det i princip att det går bra för bönder som ansluter sig till mindre mejerier och att det finns en vilja bland oss konsumenter att betala mer för den svenska mjölken. Det kan dock Arla inte ta hänsyn till eftersom de styr sina priser efter världsmarknadspriset.

Arla gick dessutom ihop med det danska mejeriföretaget MD Foods år 2000 för att minska risken för att den då nyinvigda Öresundsbron skulle föra med sig billigare mjölk från kontinenten in i Sverige. Därefter har sammanslagningar med andra kooperativ fortsatt och Arla har därmed blivit världens sjätte största mejeri. Det i sin tur gör att de svenska bönderna inte konkurrerar på samma marknad som de utländska, bland annat med tanke på det höga djurskyddskraven vi har här som för med sig mer kostnader. Det gör också att det är lätt för ett stort företag att säga att det är världsmarknadspriset som styr och inte vart mjölken kommer ifrån eller hur den har producerats.

Nja, Arla jag tror minsann ni får börja tänka om vad det gäller den svenska mjölken. Jag kommer nog personligen se mig om efter mindre mejerier framöver som premierar närhet samt välfärden hos djuren istället för vilket världsmarknadspris som just nu råder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *