Tags

, ,

Jag är gillar Bergenström.

Anna Bergenström har levererat många härliga kokböcker och är en gigant inom matområdet. På senare år har hon även kopplat på dottern, fotografen och matkreatören Fanny Bergenström. De har tillsammans skapat olika böcker både om både blommor och mat.

En av mina absoluta favoritkokböcker är ”Under Valnötsträdet- goda idéer från vårt kök” som kom ut 2006. I den finns det en efterrätt som heter Marockanska apelsiner som är makalöst god och enkel att göra så här i apelsintider.

Till 4 personer behöver du det här:

4-5 apelsiner (ekologiska, citrusfrukter besprutas tyvärr orimligt mycket)

50 gram mandel (med skal)

2 msk flytande honung

1/2 tsk kanel (knappt)

Möjligen siktat florsocker

Så här:

Skala och skär apelsinerna tunt och lägg på ett fat, pudra dem lät med kanel

Grovhacka mandel och torrosta dem så de får lite färg, ha sedan i honungen i pannan

Rör om så att honungen smälter och mandlarna blir karamelliserade

Lägg de karamelliserade mandlarna ovanpå apelsinerna

Sikta eventuellt över florsocker

Servera med grädde eller glass.

Perfekt fredagsefterrätt!

Lycka till och trevlig helg.