Bröd

Surdeg

Nu är det även dags för mig att kasta mig in i surdegsträsket. -Nu? Tänker säkert många av er, var det inte väldigt mycket 2011? Möjligen svarar jag men den som väntar på något gott…svarar jag då. Jan Heed är min idol inom brödbranschen och stället Olof Viktors han har byggt upp utanför Ystad är ett måstebesök för dig i sommar om du älskar bröd och inte har varit där än. Jag har två av hans böcker inom brödkategorin (en är till och med signerad och tror ni jag blev lagom starstruck när han ringde fel hem till oss för några månader sedan och sökte en kollega(!). Jag som i vanliga fall brukar vara snabb på att fatta mig fick bara fram att han nog ringt fel:) Är det då inte väldigt märkligt att jag inte fattat det här med surdgesbak förrän nu? Jag tror det kan bero på att hans böcker är väldigt detaljerade och ingående och passar bättre den redan bitne surdegsbagaren och det är inte jag, än. Jag hittade en bok på bokrean härom veckorna som var lite mer all-around kring surdeg och den började jag bläddra i och nu är jag igång. Jag har nu satt min första vetesurdegsstart. Då blandade jag en tsk vetemjöl tillsammans med två tsk vatten, rörde ihop och låter det stå över natten. Så ska jag nu göra i fem dagar och se den bubbla och börja leva. Allt detta ska i slutänden bli ett rödbetsbröd med surdegsgrund. Ni får äran att följa med mig på min surdegsresa. Varmt välkommen!

IMG_6294

1 thoughts on “Surdeg

  1. Sarah skriver:

    Jag hade väldigt svårt att få igång just vetesurdeg första gångerna, nu satte jag för ett par veckor sedan en ny deg på ett ekomjöl. Funkade på första försöket och jag har bakat flera surdegslimpor som blir såååå goda!! ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *