Matdebatt

Om allt stod stilla

Äta bör man annars dör man, var det någon känd poet som sa.

Vad händer då om det inte finns något att äta? Den frågan har sitt eget svar. Det är så fruktansvärt att se alla människor som svälter runt omkring i världen och till det sedan veta att det kastas ofantliga mängder mat.

Det gör inte frustrationen mindre.

Det är fel på systemet, det behövs en omfördelning ihop med att vi som har mat behöver bli bättre på att ta hand om den. Jag tänker på den kritiserade julklander ”Tusen år till julafton” som just nu går på SVT. Där går de igenom historien och får känna på hur det vara att leva i de olika tidsepokerna, ett kul koncept tycker jag! Här om sistens var de på Medeltiden och då var det oerhört viktigt att man sparade och lagrade mat för att det skulle räcka under hela året. Korvar, kål och torkad fisk räknades noga och familjerna hade stenkoll på maten.

Hur är det idag?

Idag är många av oss bortskämda med för mycket mat på borden faktiskt och tesen om att slänga mat hänger starkt ihop med ”bäst före datum” -hysterien som just nu råder. Som jag tidigare skrivit så är dessa bäst före datum en fingervisning och inget du ska ska stirra dig blind på. Använd lukt och smaksinnena istället!

Det här med att lagra mat då?

Ja, det är faktiskt än värre. Idag sägs det att Sverige är ca 50% självförsörjande på mat men det finns inga exakta siffror på det. Det innebär ju också att vi importerar väldigt mycket mat. Vi är alltså beroende av att transporter når fram till vårt avlånga land och att mat kan fortsätta produceras i andra länder. Det är inga konstigheter men lagringsmöjligheterna som militären tidigare ansvarade för är borta. Det ihop med att många av våra bönder går på knäna för att överleva i den ohållbara konkurrens som just nu råder är ingen sund trend. Tänk på det nästa gång du står och väljer livsmedel i din matbutik. Våra bönder är så mycket mer än öppna landskap och idylliska sommarbilder med betande kor i hagen. De är vår räddning i kristider! Här är en bra artikel i ämnet om du vill läsa mer.

Om allt stod stilla skulle maten i din butik ta slut inom 24 timmar, behöver jag säga mer?

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *