Nu är det säsong för kål!
Är det något vi har planterat i år så är det just kål. Kål är nyttigt (innehåller bland annat kalcium, fibrer, järn och c-vitamin) och vi tycker dessutom att det är så gott. Vi har det istället för vanlig sallad och vi lagar allt möjligt med det. Kål är något som också kålfjärilar tycker om dessvärre. I år tänkte vi att vi var väl förberedda och hade köpt två kålnät men ett av kålnäten var tydligen en fiberduk vilket resulterade i att endast nätet räckte till en odlingsbädd. När vi skulle beställa ett nytt så var de slut så först nu har vi äntligen fått tag i ett till.
Som tur var hittade Kim ett biologiskt nedbrytbart medel som togs på för att kålfjärilarna skulle försvinna. Det är nu åtgärdat och plantorna börjar så smått komma tillbaka. I den odlingsbädd som vi hade kålnät över växer det dock så det knakar av både svartkål och grönkål så vi ska nog klara oss ett tag till 😎
Här om dagen fick jag för mig att göra Grönkålschips inblandat med lite svartkål på ett nytt sätt. Sättet jag gjorde det på var inspirerat av hur min kära mor brukar klippa örter till middagarna hemma när jag var liten. Chipsen blev så otroligt goda så pass att till och med barnen älskade dem. Därför kallar jag nu detta recept för:
Mormor Birgittas grönkålschips.
Så här gör du dessa goda chips:
Tag fram
5 rejäla stjälkar grönkål (eller svartkål, jag mixade lite denna gång)
Olivolja
Kryddor
Plåt
Bakplåtspapper
Skål
Decilitermått
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 170 grader
- Skölj kålen
- Avstjälka grönkålen/svartkålen och lägg det i en skål
- Tag fram saxen och klipp kålen i småbitar
- Häll upp ca 1/2 dl olja till dessa fem stjälkar
- Häll de kryddor du vill ha direkt i oljan
- Häll oljan över kålen och blanda runt ordentligt i bunken
- Lägg sedan ut det på den bakplåtsklädda plåten
- Sätt in i mitten av ugnen i ca 15-17 minuter (håll koll för de bränns snabbt)
Tag ut & låt svalna.
Lägg upp i en skål och servera direkt därefter.
Mums, mer krisp får du leta efter till fredagsmyset!
Lägger till en bild på en av våra fina solrosor i trådgården och med det säger jag:
Lycka till och trevlig helg!
Tänk, att få ett recept uppkallat efter sig.
Tack Sofia!
😍