Nu är det verkligen fläder- och sommartider. Fläderbuskarna blommar och sommardagarna är långa och ljusa. I år blev det två satser flädersaft och ska snart bli en sats ”Blodfläderchampange”. Då jag skrev om detta recept redan 2019 (!) så länkar jag till det här: https://dennaturligamaten.se/fladerchampagne/
I övrigt brukar jag alltid ta ner sockermängden när jag gör vanlig Flädersaft. Jag tillhör en av dem som inte tycker att saften ska vara för söt. Dessutom brukar jag spara någon flaska och sedan alltid frysa ner resten direkt efteråt vilket gör att den håller sig bra även utan citronsyra. Här kommer ett gott recept för Flädersaft om du frågar mig:
Flädersaft 1 sats
Ingredienser
30 Fläderblommor
2 ekocitroner
1,5 liter vatten
1 liter socker
Gör så här
Plocka blommorna, skölj dem och tag bort skaften
Lägg dem på en handduk att torka
Skrubba citronerna
Koka upp vatten och socker
Skär citronerna i skivor
Lägg citroner och fläderblommor omlott i en kastrull
Häll över sockerlagen (vatten och sockret)
Låt grytan stå i rumstemperatur 1 dygn
Ställ sedan in den i kylen i 2-3 dagar
Sila bort citroner och blommor (använd gärna det till grillmarinader i en burk i kylen)
Häll upp på väl rengjorda flaskor (fyll inte ända upp som du ska frysa dem)
Ställ in i frysen eller i kylen och drick vid speciella tillfällen.
Njut!
Det här året har jag frusit in i småflaskor just för att kunna ta fram en flaska och dricka upp direkt utan att den blir dålig.
Ett annat tips är att späda saften med bubbelvatten då blir det som egengjord läsk.
Det här tycker jag verkligen du ska testa!
Glad Sommar!