Mat och Hälsa, Mat och miljö, Matdebatt

Mathistoriens vingslag

Förra helgen var vi på IKEA- museet i Älmhult. Det var riktigt intressant att se hur inredningsdesign och möbler ändrats under åren. Jag kände igen många rum och möbleringar både från min barndom men även från mina mor-/farföräldrars hem.

Ingvar Kamprad var verkligen en driftig entreprenör. Han började sälja tändstickor redan när han var fem år och även om det var 50- år sedan i år som det första IKEA varuhuset öppnade så syns ingen indikation på avveckling, snarare tvärtom.

Jag gillar att IKEA också har börjat tänka hållbarhet och kvalité mer och mer. Jag vet att de bland annat har sina egna vindkraftverk som de vill kunna försörja sina varuhus med el på. De vill återvinna gamla material för att skapa nya möbler och de serverar endast miljöcertifierad fisk i restaurangen. Restaurangen är verkligen bra för oss barnfamiljer som behöver ett stopp ibland när vi är i stan på fixartur. Då kan man undvika den onyttiga snabbmaten även om man får den höga ljudvolymen på restaurangen med på ”köpet”.

Det var en sak som slog mig när jag gick på museét och tittade på de olika utställningsrummen. Berättelsen började redan på 1800-talet. Då om hur människor kämpade för att överleva och för att få tillräckligt med mat till historien om dagens homestyling med känsla för detaljer. Det som slog mig är hur bra många av oss har det idag. Detta vet vi men ibland när vardagslunken rullar på så kan det glömmas bort. I det senaste numret av en mattidning jag fick hemskickad så handlade det om klimatsmart mat. Ett av tipsen för att äta klimatsmart var att äta kött som din mormor eller mormorsmor gjorde. Då var kött en lyxprodukt och inget du slängde ner i matkorgen för att sedan hitta något gott till.

Vi skulle alla må bättre av denna filosofi. Vi har själva blivit flexiterianer här hemma. Det innebär att vi äter mycket vegetariskt och adderar bra kött till en del av rätterna eller gör en riktigt god kötträtt på helgen. Vi har märkt att kroppen mår väldigt bra av det.

Mormor/mormorsmor hade rätt i mycket av sitt sätt att laga mat och vi lär oss av mathistoriens Vingslag!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *