Nu är det höst på riktigt. Det var en kall nordanvind som mötte oss på morgonen här och löven på träden börjar bli riktigt fint gula och röda.
Det är något som automatiskt kommer med hösten. Det är sopporna.
Lika självklart som det är att börja använda halsduk på morgonen är det att stoppa något varmt i magen. Då är soppor ett utmärkt val. Jordärtskockssoppa är en personlig favorit som smakar mustigt och gott dessa kalla dagar.
Du behöver: Jordärtskockor, vitlök, vatten, vitt vin, grädde, timjan (gärna färsk)
Så här:
Skala ca 600 gram jordärtskockor och dela i mindre bitar
Skala och finhacka två vitlöksklyftor i mindre bitar
Stek alltsammans i en större kastrull och slå på ca 2 dl vitt vin efter några minuter.
Tillsätt ca 6 dl vatten och 3 1/2 dl grädde
Smaksätt med grönsaksbuljong, salt och peppar.
Låt koka i ca 15 min tills jordärtskockorna blivit mjuka.
Mixa sedan med en stavmixer tills du fått en slät soppa.
Under tiden soppan kokar så tittar du i din brödkorg för att se om du har något gammalt bröd hemma. Skär i så fall upp detta bröd i fyrkanter och lägg ner i en gjutjärnspanna som du hettat upp med en skvätt rapsolja. Stek brödbitarna tills de blivit gyllenbruna och dekorera soppan med dem, pumpakärnor, timjankvistar och eventuellt några soltorkade tomater.
En perfekt vardagsrätt är skapad med gammalt bröd som blir till en lyxig och oemotståndlig krydda i soppan.
Mums!