Jag funderade här om dagen på vart mitt matintresse kommer i från. Jag har många intressen men mat sticker ut lite extra. Jag kan sitta en hel eftermiddag och bläddra i recepttidningar eller grotta ner mig i hur man bäst lagar klimatsmart mat. Svaret är inte givet men jag tror att jag har med mig mycket hemifrån. Mina föräldrar var duktiga på att laga riktigt mat till oss barn och det var inte många gånger som vi åt halvfabrikat. Det var absolut inte gourmetmiddagar men middagarna var gjorda på fina råvaror och de gillade att stötta gårdar i närområdet. Dessutom fick vi barn när vi var lite äldre ansvaret att laga en middag var i veckan (med varierande resultat). Jag minns att jag verkligen inte gjorde några kulinariska rätter men det lärde mig mycket både med själva matlagningen och all planering runt omkring. I gymnasiet sedan träffade jag en av mina bästa vänner Anna. Hon kom också kom från en matglad familj och hon inspirerades även mycket av världens mat vilket intresserade mig. Anna är riktigt duktig i köket och nästan alltid när vi ses i Malmö får jag något nytt recept till mig som hon har nosat upp. Det är riktigt värdefullt! Sedan när jag började plugga Idrottsvetenskap på Umeå Universitet med inriktning mot kost så träffade jag likasinnade och även mer kostslipade personer. Då var det visserligen mycket praktiskt saker som kostberäkningar, citronsyracykeln vi pluggade men genemsamt för oss som gick där var att vi alla hade ett stort matintresse. Det tillhörde vanligheterna att vi träffades ett stort gäng efter skolan och lagade mycket, god och billig mat- studenter som vi var. Idag umgås jag fortfarande helst över en god middag. Bäst gillar jag avslappnade middagar när gästerna hjälper till i köket. Fredagen innan vårt bröllop hade vi en stor buffékväll och då var det många gäster i köket på bygdegården. En härlig känsla. Jag älskar också att komma in i vårt kök och se att en kokbok ligger uppslagen på bordet. Då är det antagligen något recept som ska göras eller bara så att någon öppnat boken för att få inspiration (oftast jag, min man tycker inte det är lika tilltalande när det ligger en bok framme så). Det är tur att vi delar matintresset här hemma för det blir mycket prat om mat och det passar mig perfekt!
Mitt matintresse
18
feb
2015