Matdebatt

Vild mat

Min man tog jägarexamen för ett tag sedan och här om dagen sköt han sin första hare. Om några dagar blir det hargryta.

Jag har länge varit kluven till jägare men ändrade faktiskt min uppfattning när min man gick och läste till jägare. Sedan länge har jag tyckt att det mest naturliga sättet att skaffa fram kött på måste vara att ”hämta” hem det från skogen. Där djuren har fått gå fria i hela sina liv och sedan vid rätt sikte och fokus dött snabbt knall och fall utan långa transporter och annat lidande.

Däremot har jag alltid känt en sorg för de djur som blir kvar efter att man har skjutit något. Vissa djur lever i ensamhet men något säger mig ändå att de har ett nätverk av andra djur runt omkring sig. Jag fick lära mig väldigt mycket under kursens gång och bland annat att många jägare gör ett fantastiskt jobb med utfodring av djuren när det är riktigt stränga och kalla vintrar. Skulle man inte skjuta av ett visst antal djur i vissa stammar så skulle inte maten räcka till alla och då skulle det bildas ett annat typ av lidande i djurstammarna. Därför tycker jag att viltkött (under förutsättning att man har koll på antal djur i stammarna och håller sig till jaktreglerna) är det bästa köttet du kan äta.

Dessutom smakar det fantastiskt, man kan verkligen känna att djuret levt ett bra liv utan stress och antibiotika medicin. Jag skulle själv vilja ta jägarexamen en dag men jag är inte där mentalt än. Just nu räcker det med att följa min mans jakt på ett visst avstånd. Jag kommer skriva om hargrytan längre fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *