Biologisk mångfald, Mat och Hälsa, Mat och miljö, Naturum, Odling

Naturum del II och biologisk mångfald i din trädgård

Jag och min vän Ulrica har bestämt oss för att besöka olika naturum runt om i Sverige för att själva lära oss mer om djur och natur och kunna lära ut mer i området till andra. Naturum nummer två blev det ståtliga och informativa Naturum i Blekinge. Naturen och klimatkrisen är ett stort bekymmer just nu och tyvärr är dess frågor inte premierade just nu som det ser ut i världen på många håll, det kunde även personalen vittna om vid vårt besök. Det gör att det skapas en frustration då vi är många som ser att vi behöver vända denna skuta och göra vad vi kan för att vända trenden och rädda planeten och oss själva faktiskt. Det behövs förändringar på många plan och många av oss människor behöver förändra vårt sätt att leva.

Puh, känner du nu, vad ska jag göra i detta för att en sådan förändring kan ske? Det är en relevant fråga och det viktigaste är att inte lägga alla bekymmer på dina axlar utan att plocka upp några områden där du kan förändra mest, prata med vänner och bekanta och få oss alla att förstå att när vi gör något tillsammans så skapas förändring. Jag tänker ofta på en sådan basal sak som när majoriteten av oss slutade köpa bananer som inte var ekologiska eller fairtrade i butikerna och butikerna helt enkelt fick ställa om och köpa in det människor efterfrågade.

Några exempel som tillexempel är lätta att komma igång med är att skippa ”slit och släng livet”, ha en mer hållbar resplan, köpa närproducerad- och ekologisk mat och för dig som gillar att odla: Skapa biologisk mångfald i din trädgård. För några veckor sedan var jag på ett webbinarie med forskare och trädgårdsexpert som visade upp på hur svårt vi gjort det för pollinatörer i våra svenska trädgårdar. Med en monokultur av växter som förädlats till att bli bättre, snyggare och mer motståndskraftiga har vi också byggt bort förmågan för insekter att hitta mat från dem, Detta var något som väckte min uppmärksamhet mycket. För även om jag vet att våra trädgårdar generellt blivit för ”välstädade” och utan mat till de mest livsviktiga små pollinatörerna så hade jag missat detta och att en del växter vi köper i trädgårdsbutiker kan dessutom bestå av mycket gifter (så fråga gärna mer om växten när du köper den). Det fina i kråksången är att det går att förändra och är vi många som gör det så skapar vi stor förändring tillsammans. En större del av markareal än vad jag trodde i Sverige är faktiskt trädgårdar och där finns det mycket att göra. Rapporter och forskning säger att vi är många som vill hjälpa till att vända klimatkrisen och odling på en plats du redan har är en sådan insats du kan göra. Biologisk mångfald i din trädgård, visst låter det trevligt? Därför tänkte jag starta en serie här på bloggen som heter just detta för jag känner att jag också behöver lära mig mer om detta. Så här kommer nu en introduktion och del 1.

Biologisk mångfald i din trädgård del 1

  • Se till att du har växter som blommar hela säsongen (den här punkten kommer jag återkomma till)
  • Vårda maskrosorna i din trädgård det är mums för pollinatörerna
  • Börja med fruktträd det finns ofta i många trädgårdar
  • Spara en bit av gräsmattan och låt den få blomma fritt och bli en bi- och fjärilsäng
  • Bygg eller skapa ett bihotell

Just nu blommar maskrosor överallt här och på ängarna och det fina med maskrosor är att du också kan använda dem i din matlagning. Pynta salladen men några blommor (låter du dem växa fritt i trädgården finns det både till dig och bina). Gör pesto på maskrosbladen , även stjälken kan användas och rostas även om det kan vara tuffare att ta in i sin matlagning i ett första steg. Maskrosvin finns också och visst är de vackra där ute på fältet? Det tycker även Loui!

Vad blir nästa steg att odla för bivänlig växt i just din trädgård? Med det och med trevlig bilder från Naturum i Blekinge, väl värt ett besök i helgen önskar jag er en trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *